trumpeter-bismarck

Model : Bismarck 
Merk : Trumpeter
Schaal : 1/700

Doosnummer:  5711.
Prijs: Euro 16,95

Aantal onderdelen: 281.
Soort: Spuitgiet.
Nieuw model? Het model komt uit 2004.
Geschikt voor: Iedereen, hoewel enige ervaring met schepen aan te raden is wegens het grote aantal kleine onderdelen.

De firma Trumpeter heeft grote bekendheid verkregen met haar groot formaat modellen. Dat geldt ook voor schepen, waar het ene 1/350 model na het ander verschijnt. Minder op de voorgrond tredend is het feit dat Trumpeter ook een grote en groeiende reeks schitterende 1/700 modellen in haar collectie heeft, meestal vervaardigd in samenwerking met het befaamde Japanse Pitroad. Het Duitse slagschip Bismarck is het elfde model uit deze reeks, die ondertussen al de 50 onderwerpen gepasseerd is. Lange tijd waren de enige 1/700 modellen van de Bismarck het oude waterlijnmodel van Aoshima en de latere Matchbox versie. Beide zijn redelijke, maar niet bepaald geweldige modellen. Vandaar dat Trumpeter en Pitroad de Bismarck en haar zusterschip de Tirpitz reeds in 2004 in hun collecties hebben opgenomen.

Geschiedenis De Bismarck behoeft waarschijnlijk geen introductie. Het was Duitslands eerste echte slagschip na de Eerste Wereldoorlog, gebouwd nadat Duitsland het Verdrag van Versailles dat zulke grote oorlogsbodems verbood teniet had verklaard. Hoewel vaak gezien als een soort superslagschip, was de Bismarck in werkelijkheid een mengeling van verouderde en moderne scheepsbouwtechnologie. Het schip ontleent zijn roem dan ook niet aan technische prestaties, maar aan het kortstondige duel met de beroemde Britse slagkruiser Hood, die daarbij verloren ging, en aan haar eigen ondergang kort daarna op 27 mei 1941.

Het model:  Als je de doos opent ontdek je dat deze is volgepropt met in plastic verpakte gietramen en rompdelen, decals en een uitgebreide bouwinstructie. Alles past maar net in de doos, die nou toch niet bepaald klein te noemen is. De romp bestaat uit een bovenstuk, een vlakke bodemplaat en een complete onderkant, de laatste twee in rood plastic. Hierdoor is het mogelijk om een waterlijnmodel of een volle-rompversie te maken. Voor de laatste mogelijkheid is ook een standaard met naamplaat meegeleverd. Verder zijn er acht gietramen met alle benodigde onderdelen. Het gietwerk is van hoge kwaliteit en er is geen flash en malverschuiving te zien. De uitdrukdeuken van de mallen zijn slim weggewerkt waardoor deze niet op zichtbare delen voorkomen, ik heb er in ieder geval tot nu toe nog niet één kunnen ontdekken. Trumpeter kennende, zullen we ongetwijfeld wel wat naden en kieren te vullen hebben en dergelijke, maar ik vermoed dat dit geen noemenswaardige problemen zal opleveren. De detaillering is indrukwekkend en maakt dat dit model verre uitstijgt boven de oude Aoshima en Matchbox versies. Het model is zelfs gedetailleerder dan Tamiya’s 1/350 model. Ik kan helaas geen vergelijking maken met Dragons recente versie daar ik die nog nooit gezien heb. Vrijwel alle dekken zijn voorzien van planken of traanplaat en de opbouw en brug hebben aparte zijstukken zodat deze gevuld kunnen worden met details zoals ramen en deuren. Er is weinig commentaar op internet te vinden, hetgeen een indicatie is van de accuratesse van dit model. Opvallend is ook de aandacht die is besteed aan de onderverdeling van de verschillende onderdelen waardoor een ongecompliceerde bouw mogelijk is, zodat ook minder ervaren scheepsbouwers zonder veel moeite dit model kunnen oppakken. Er is geen foto-ets bijgeleverd, hetgeen op zich gebruikelijk is en in dit geval ook de prijs laag houdt en het model toegankelijk maakt voor de minder ervaren bouwer. Voor degenen die dat willen zijn er ongetwijfeld voldoende ‘after market’ alternatieven beschikbaar. Maar dit model heeft volgens mij geen foto-ets nodig om tot een prachtig eindresultaat te leiden. Bouwinstructie De bouwinstructies bedragen maar liefst 12 pagina’s, niet verwonderlijk gezien het grote aantal onderdelen. De tekst is alleen in het Engels en Chinees.

Gelukkig zijn de tekeningen helder opgezet en makkelijk te volgen. Alleen zou ik er zelf nooit voor kiezen om de boven- en onderkant van de romp pas als allerlaatste aan elkaar te plakken zoals aangegeven in de instructies. Er is geen reden om dit pas in dit late stadium te doen wanneer de gehele kwetsbare opbouw klaar is. Het lijkt mij daarom verstandiger om juist te beginnen met de rompdelen.

Op de laatste pagina staat een verfschema in zwart-wit. De aangegeven C-kleuren zijn mij onbekend, waarschijnlijk Gunze Sanyo kleuren, maar worden gelukkig ook met naam genoemd. De tegenwoordig gebruikelijke kleurprint ontbreekt, maar een zij- en bovenaanzicht in kleur staan op de zijkant van de doos.

Decals: Het decalvel is vervaardigd door Cartograf en is redelijk uitgebreid. Zo zijn er delen van de camouflage te vinden, vlaggen, de rode identificatievlakken voor op het voor- en achterdek, en een hele reeks kruisen voor de Arado watervliegtuigen. De hakenkruisen bestaan uit twee delen - dit om de wet te omzeilen - hetgeen een bijna onmogelijk gepriegel zal opleveren bij de kleine vlaggetjes. Voor de camouflage zijn wel de witte golven bijgeleverd, maar niet de donkere delen. En omgekeerd zijn alleen de zwarte strepen voor op de romp aanwezig, zonder de witte delen. De ontbrekende delen zal je dus zelf met verf moeten aanbrengen. Ook zijn er geen strepen voor op de opbouw, daarvoor geldt dus hetzelfde.

Conclusie: Ik kan niet anders concluderen dan dat Trumpeter een uitstekend model op de markt heeft gezet voor een werkelijk ongeloofwaardig lage prijs. Een absolute aanrader.

Reviewer: Frido Kip

Verschenen in IPMS / MIP 2008-3

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree