rev-manchester
MODEL: HMS Manchester (D95)
MERK:  Revell No. 5012
SCHAAL: 1/700

PRIJS: Fl. 19,95
AANTAL ONDERDELEN: 101 (plus vele extra reservedelen)
NIEUW MODEL: ja,(verbeterd Skywave model)


BESCHRIJVING: Het model sluit de rij versies van de Type 42 destroyers van de Royal Navy, te weten Batch I HMS Sheffield, Batch II HMS Exeter, en nu Batch III HMS Manchester. Was het verschil tussen de eerste twee batches uitwendig minimaal, de laatste batch is duidelijk anders. Het meest in het oog springend is de grotere lengte (16 mtr.), die hoofdzakelijk voor het verlengde voorschip is gebruikt. Deze verlenging bleek in de praktijk tot een verzwakking van de integriteit van de romp te leiden. Om dit op te lossen zijn op de romp ter hoogte van het hoofddek aan weerszijden versterkingsribben aangebracht. In tegenstelling tot het oorspronkelijke Skywave model, waar deze versterking ontbrak, heeft het Revell model deze aanpassing wel. Hierdoor is prima een gemoderniseerde uitvoering van de Batch III schepen te bouwen. Een uitstekende handleiding hierbij is de foto op de doos.
In de bouwbeschrijving zijn de verschillen tussen de Manchester en de Gloucester goed aangegeven. De York en Edinburgh zijn gelijk aan de Manchester.
De Manchester was het eerste schip van deze groep die met de Phalanx CIWS (onderdeel B71) werd uitgerust, zoals op de boxtop duidelijk te zien is. Dit wapensysteem verving de tweeling 20mm's (B24). Denk wel om de juiste plaatsing van de schotten (A19).
De romp en opbouw zijn Light Grey BS. 697 (90% X136 met 10% X141 van Xtracolor), de dekken zijn Dark Grey BS. 638 (X004). Ik prefereer deze verf, omdat deze glanzend is, wat een coating voor de decals uitspaart. Na het aanbrengen van de decals kan dan de definitieve matte of zijdeglans vernis aangebracht worden.
Natuurlijk verhoogt het gebruik van foto etswerk het uiterlijk van schepen op deze schaal aanzienlijk.
Samenvattend, een prima model, beslist het aanraden waard. Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de bouwdoos,

Reviewer:  Rob Burgerhout 

1999-6

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree