revell pedro nunes 05622

Model :   Zeilklipper Pedro Nuñes
Merk :     Revell (cat.nr. 05622)
Schaal :  1/96

Uitvoering: Spuitgiet, wit; aanwezig: draad (4 soorten), kettingen. Geen zeilen.
Geschikt voor: Gevorderden en specialisten.
Bouwbeschrijving: Uitvoerig, prima verzorgd.
Detaillering: zeer fraai.
Passing: Goed.


Geschiedenis: De theeklipper "Thermopylae" werd in 1895 verkocht aan de Portugese marine en heeft daar als "Pedro Nuñes" gediend als opleidingsvaartuig in de Taag. Omdat het niet de bedoeling was er nog mee te varen, heeft het model ook geen zeilen.
Opmerkingen: Door de prachtige grote schaal (lengte 91,4cm, hoogte 55,8cm) is het niet moeilijk te bouwen. Het touwwerk blijft natuurlijk altijd een zaak van zorgvuldig en doordacht werken. Door de rijkheid aan detail leef je tijdens de bouw als het ware aan boord van het schip.

Een paar minpuntjes: Het dek bestaat uit drie delen. De passing bij boeg en achterin laat wat speling. Bij de boeg maakt dat niet veel uit. Een voordek dat er overheen ligt, maakt dit gebrek onzichtbaar. Bij de achtersteven heb ik wat filler moeten gebruiken. Ook dient extra aandacht gegeven te worden aan de aansluiting tussen de drie dekdelen. Doordat de matrijshelften blijkbaar niet volledig op elkaar vallen ontstaan hier en daar richels. Vooral bij de masten en de ra's geeft dat nogal wat slijp- en schuurwerk. Maar dit zijn geen onoverkomelijke problemen, het kost alleen wat meer tijd.

Meer informatie en foto's zijn te vinden in het oude artikel van Engbertus Backer in Modell-Fan 3/96.

Slotsom: Zeer indrukwekkend fraai schip dat gezien mag worden.

Reviewer:  Carel Lichtveld

revell pedro nunes 05622 1

revell pedro nunes 05622 2

Oorspronkelijk gepubliceerd in de IPMS Nederland publicatie PIM van augustus 1998