airfix-severn-a

Model : RNLI Severn-klasse reddingsboot
Merk : Airfix
Schaal : 1/72
Doosnummer 07280.
 Prijs : € 22,95-24,95.
Nieuw model? Ja: hoewel eerder aangekondigd; is dit de eerste nieuwe kit onder de vlag van Hornby.


Geschikt voor:  Niveau 3.
Aantal onderdelen:  189 stuks in vijf raamwerken waarvan eentje transparant.
Schaalnauwkeurigheid  : Goed.
Gelijkenis : Prima ten opzichte van de foto’s in RNLI motor Lifeboats van Nicolaas Leach.
Detaillering : Deze is goed; er zit zelfs een interieur in en de handrail op de brug wordt los meegeleverd.
Bouwbeschrijving: Goed, zelfs aangevuld met foto´s van een 1:1 exemplaar en 3-D tekeningen van het model.
Schilderinstructies : Duidelijk, alles met Humbrol.
Decals ; Ja, een zeer groot vel met de zeer opvallende belijning van de romp erbij; de bijgeleverde witte lijn is alleen iets te kort.
De bouw : De eerste onderdelen van de romp en dek passen prima. Er is geen “flash”, wel kom je  soms wat gietpuntjes tegen. De meeste hiervan zijn gelukkig niet zichtbaar, en zo te zien goed weg te werken. Daarna ga je verder met het bouwen van het interieur. Hier wel een paar kleine probleempjes, maar goed op te lossen. Ook bij het plaatsen van de brug moet je goed de tijd nemen om de boel eerst pasklaar te maken. Ten eerst bij de plaatsing van de bakskisten voor de brug. Deze zit erg klem tegen het opstaande luik in het voordek. Hierdoor bestaat de kans dat het voorschot niet haaks op de middenlijn komt. Met als gevolg dat de zijdes verschuiven, waardoor een kier ontstaat bij de opbouw. Daarnaast moet het dakdeel goed vallen op de naar boven stekende interieurdelen.
Hierna kom je in de fase dat je de buitenkant kan voorzien van allerlei losse detaillering zoals railing, bijbootje, kasten, mast en radar. Ook hier zijn geen noemenswaardige problemen met de passing. Volg
hier wel goed de bouwbeschrijving. Gebruik de foto´s in de bouwbeschrijving verder om te kijken waar losse antennes en vlaggenlijntjes zitten.

Conclusie : We hebben lang op dit model moeten wachten, maar eindelijk is het er. Voor zijn prijs is het zeker te weten een zeer leuk model. Daarbij heeft hij het grote voordeel ten opzichte van zijn veel grotere Revellcollega, de Hermann Marwede, dat er wel een interieur aanwezig is. Wanneer komt het volgende schip van Airfix in schaal 1/72?

Met dank aan de firma Hobbytime voor het beschikbaar stellen van een recensieexemplaar.

Reviewer: Jaap Woort

Verschenen in IPMS / PIM 5-2007

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree