rev05005

Model : Schnellboot Gepard klasse (Type 143A)
Merk : Revell (cat.nr. 05005)
Schaal : 1/144

Prijs: fl 34,95 
Nieuw model: Ja, eind 1998

Aantal Onderdelen: 140
Beschrijving: Hoewel dit een nieuw model is, wordt de basis natuurlijk gevormd door het model van het Type 143 (Albatros), dat een paar jaar geleden is uitgekomen. De belangrijkste verschillen tussen beide klassen zitten in een iets gewijzigde brugopbouw/dekhuis, een andere fundering van de Exocet lanceerbuizen en de vervanging van de torpedobuizen en het 7,6 cm kanon op het achterdek door een RAM lanceerinstallatie (RAM= Rolling Airframe Missile). Deze installatie bevat 21 raketten voor de nabijbescherming.
Bouw: De Gepard is, net als de Albatros, een plezierig model met veel detaillering. Voor de beginnende bouwer lijkt het mij minder geschikt, zoals Revell zelf al aangeeft met Level 4. Toch de volgende kanttekeningen:

  1. De aansluiting tussen de beide dekhelften vraagt wat plamuur- en schuurwerk.
  2. De passing van het dek op de romp is niet vlekkeloos.
  3. De onderzijde van de voorkant van het dekhuis is recht, en sluit dus niet aan op de lichte bolling van het dek. Vreemd genoeg is dit bij de Albatros wel prima aansluitend op elkaar.
  4. Voor een goede bevestiging van de roeren kunnen het beste 2 gaatjes geboord worden.
  5. De relingen zijn in verhouding redelijk dik uitgevallen. Naar believen vervangen.

Alles bij elkaar geen onoverkomelijke problemen, je moet er gewoon even rekening mee houden. Plamuur en schuurpapier doen wonderen.
De vensters kunnen beter met Kristal-Klear gevuld worden in plaats van met het bijgevoegde plaatje glashelder plastic.
Decals: sheet bevat de nummers en namen voor 5 verschillende schepen, helaas zijn alleen de wapenschildjes van de Gepard afgedrukt.
Conclusie: Alles bij elkaar toch een model dat van harte kan worden aanbevolen.
Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de bouwdoos,

Reviewer: Rob Burgerhout

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree