seals-models-fuji

Model :  Fuji  , Japans slagschip 

Merk : Seals Models  (Japan)  kit SMP-010

Schaal : 1/700

Prijs:  3800 YEN (circa 34 euro)

Uitgebracht:  2005
Soort: spuitgietmodel met 300 onderdelen (SMP aanduiding)

Seals Models is waarschijnlijk bij weinigen bekend, maar deze kleine Japanse onderneming heeft een aantal zeer bijzondere en kwalitatief goede 1/700-scheepsmodellen in haar assortiment. De meest recente in deze reeks is Japans eerste slagschip Fuji.

Fuji, en haar zuster Yashima (ook uitgegeven als SMP-011), waren de eerste echte slagschepen die de Japanse marine bestelde als antwoord op de twee Chinese slagschepen van de Ting Yuen klasse. Hoewel te laat voor de Chinees-Japanse oorlog van 1894-1895, vormden ze het eerste paar van de Japanse slagvloot in de Russisch-Japanse oorlog van 1904-1905. De Fuji was gebouwd in Engeland tussen 1894 en 1897 door de Thames Iron Works. Ze had vier 12inch-kanonnen (305 mm) in twee barbettes voor en achter en tien 6inch-kanonnen (152 mm) op een waterverplaatsing van 12.533 ton. Verder was ze voorzien van een Harvey-staal pantser met een maximum dikte van 457 mm en kon ze een snelheid halen van 18 knopen. Voor haar tijd was ze absolute state-of-the-art, een goed uitgebalanceerd ontwerp gebaseerd op de laatste ontwikkelingen. Als Japans eerste echte slagschip kreeg ze de trotse naam Fuji, verwijzend naar Japans bekendste vulkaan bij Tokyo, de Fujiyama.

De mallenmakers van Seals Models werkten vroeger voor Pitroad en dat is duidelijk te zien. De doos bevat vier ramen spuitgietdelen: één met de romphelften en het hoofddek, één met de opbouw en kleinere onderdelen en twee identieke ramen met algemene onderdelen welke ook in andere dozen van Seals Models te vinden zijn. Een trucje dat nu door de meeste scheepsmodelmakers gebruikt wordt maar ooit uniek was voor Pitroad. Het detail is uitmuntend en het gietwerk van prima kwaliteit, beslist op gelijk niveau met Pitroad. De romp bestaat uit twee helften zodat er vele details op de rompzijkanten aangebracht konden worden, een absolute noodzaak voor een slagschip uit de pre-Dreadnought periode. Het hoofddek is seperaat en wederom zeer gedetailleerd. Hoewel ik het model niet van de ramen heb gehaald, verwacht ik dat de passing goed is. De lengte is in ieder geval exact op schaal. Er zijn helaas geen foto-etsonderdelen bijgeleverd, hetgeen het model zeker recht zou doen. De bijgeleverde instructies zijn duidelijk en voorzien van computergegenereerde 3D-tekeningen, alle tekst is echter in het Japans. Verder is er een papieren vlag, maar de print in mijn versie is onscherp en kan beter vervangen worden.

Voor de schilderinstructies geeft de doos twee kleurschema's. De eerste is van voor 1903 en toont het schip in de karakteristieke kleuren van de Japanse marine in die tijd, dat wil zeggen een zwarte romp, schoorstenen en masten en een witte opbouw en geschutskoepels. De andere illustratie toont het donkergrijze schema zoals Fuji dat droeg tijdens de Russisch-Japanse oorlog van 1904-1905. De kleurnummers zijn Japans en verwijzen niet naar westerse verfkleuren, maar de normale IJN-kleuren volstaan zonder meer.

Kortom, Seals Models heeft met het uitbrengen van dit slagschip opnieuw een bijzondere bijdrage weten te leveren. Hopelijk gaan ze hier voorlopig mee door! De andere 1/700 modellen in de reeks omvatten momenteel het Japanse slagschip Mikasa, de pantserkruisers Izumo, Iwate, Asama en Tokiwa, en de pantserschepen Hashidate en Itsukushima (de laatste twee in één doos). Verder zijn er ook verschillende resin en metalen modellen verkrijgbaar. Je kunt Seals Models bestellen via Hobbylink Japan (www.hlj.com) onder Interallied.

 

Reviewer: Frido Kip

 

Verschenen MIP 2006

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree