rev-vinson

Revell USS Carl Vinson
MERK: Revell kit no. 05090
SCHAAL: 1/720

PRIJS: Euro 17,99
NIEUW MODEL: Nee, heruitgave Italeri.

UITVOERINGEN: Nimitz class vliegdekschip model in de versie vanaf begin jaren negentig, te zien aan de vliegtuigtypes.
BOUWBESCHRIJVING: Van het bekende Revell formaat, goed.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: Goed.
SCHILDERAANWIJZINGEN: Weer van het bekende Revell systeem, alleen heeft Revell het schema wel versimpeld.
PASSING: Redelijk goed.
DETAILLERING: Op zich goed, maar toch vrij kaal.
DE BOUW: Inderdaad het is de oude Nimitz kit van Italeri, toch zijn er een paar verschillen. In de waterlijnbodem zitten een aantal onderdelen om de juiste uitvoering van ??n van de schepen van de Nimitz klasse te maken. Het is dus belangrijk om in de bouwbeschrijving goed te kijken welke onderdelen niet nodig zijn. Let hier vooral op bij de hoofdradarmast. Daarnaast tref je nog een extra raampje met vliegtuigen (F-18, SH-60) en dekvoertuigen aan. Deze zijn duidelijk van betere kwaliteit dan die standaard in de kit zitten en heb ik nog niet eerder bij Italeri aangetroffen (wie het weet mag het zeggen, ik ken ook niet alle uitvoeringen). Er is weinig om echt te bouwen en het gebruik van een Gold Medal Models (GMM)- set is echt aan te raden.
CONCLUSIE: Ok?, het is leuk dat de USS Carl Vinson weer te koop is (staat niet in de Italeri catalogus). De kit is iets duurder dan bij Italeri, maar dat wordt door het extra raampje goed gemaakt. Maar waarom komt Revell nu niet met een echte 1/700 Nimitz? Ze hebben met de USS Wasp laten zien dat ze het kunnen,

Reviewer: Michiel Woort

2002-4

Model : Leopard 1A5
Merk : Revell (cat.nr. 03115)
Schaal : 1/72

Prijs: fl 13,95
Nieuw model: Ja, augustus 1999
Aantal Onderdelen: 158
Algemeen: Normaliter bouw ik uitsluitend 1/35. Gelukkig is het onderwerp wel helemaal binnen mijn interesse-gebied, namelijk modern. De Leopard A5 is de definitieve versie van de in 1963 in gebruik genomen Leopard 1 serie. Nog steeds wordt deze versie door de Bundeswehr gebruikt en in grote aantallen, naast de Leopard 2 A4 en Leopard 2A5.
Model: Het aantal onderdelen doet niet onder voor dat van een model op een grotere schaal. Ook de detaillering liegt er niet om, hier is over nagedacht en over het algemeen is het Revell-model prima te bouwen.
Afmetingen: Goed, past precies op de tekeningen van de Leopard 1A5 in het Spielberger boek 'The Leopard 1 and Leopard 2 Weapon Sytems, revised volume 1'.
Opmerkingen: per nummer van de bouwbeschrijving:

Stap 5:
Bij de 'sprockets' zitten de tanden niet helemaal tegenover elkaar. Let hier op en haal desnoods de pin uit onderdeel 9. Lijn je ze niet goed uit dan passen de tracks uiteraard niet meer.
Stap 7 tot 10:
De rupsbanden zijn heel mooi uitgevoerd. Er is echter daarmee ook een probleem. De tanden steken iets uit en moeten in de uitsparing van de andere schakels komen. Ze zijn echter iets te breed. Dit komt vooral tot uiting bij de losse schakels. Omdat de tanden van deze schakels toch niet te zien zijn heb ik ze eenvoudigweg afgesneden. Het is wat gefriemel maar het resultaat is een prachtige rupsband.
Stap 12:
 keuze uit de vier verschillende bouwseries. De herkenningspunten zijn de infanterie-telefoon (rond of vierkant) en de uitlaat-grillen uit punt 15. Kies dus wel de onderdelen die bij elkaar kunnen.
Stap 20:
 loop uitgeboren. Een kleine ingreep die het aanzien van het model verbetert.
Stap 23 en 25:
 Het dunne draadwerk van het bagagerek is zeer breekbaar. De enige manier om deze onderdelen zonder breken uit het frame te halen is uitzagen met een kleine dunne zaag. De bodem-stukken zijn tekort en hangen dus aan ‚‚n kant los.
Stap 24 en 26:
 De extra torenbepantsering ziet er erg fraai uit. Helaas is de pasvorm stukken minder. Aan de binnenkant zitten nokjes maar op de toren zitten helaas geen gaatjes. Je moet dit dus zelf pas maken. Geen grote operatie maar het geeft aan dat de toren origineel bij een andere versie hoort. Aan de hand van foto's de vorm van de voorkant van het extra pantser veranderen.
Stap 27 en 28:
 Hier kun je de fout maken door de rookgranaatwerpers met de dichte kant op de toren te lijmen. De dichte kant hoort op de rand van het extra pantser te worden gelijmd zodat de werpers naar boven wijzen.
Stap 32:
 Het enige onderdeel dat grote afwijkingen vertoond met het origineel is de optiek-behuizing van de schutter. Die van het model is te hoog en er mag dus wel wat van de onderkant af.
Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Ja dat kan maar dan moet je wel de rook granaatwerpers zelf bouwen, uitlaten van 'baulos 4' nemen, een MAG in 1/72 op de kop zien te tikken, andere richtmiddelen maken, de kraag van de 'thermal-imager' op de toren maken, gereedschapskisten op de zijkant en andere decals want bij de doos zitten alleen maar Duitse. Dus het kan wel.
Conclusie: een aanrader als je in deze schaal bouwt, de kit krijgt van mij een dikke 8. Ik hoop intussen stilletjes op de 1/35 versie, Gerard van Oosbree