yorktown trumpeter box

Model : YorkTown serie Vliegdekschepen

Merk : Trumpeter , diverse uitvoeringen

Schaal : 1/350

UITVOERINGEN: USS Essex 1943, USS Yorktown 1944, USS Franklin 1944  vliegdekschip
MERK: Trumpeter doos nr.05602, 05603, 05604 op deze volgorde
SCHAAL: 1/350

PRIJS: Euro 82,=
NIEUW MODEL: ja, 2x nee omdat dit een vervolg is op de USS Essex, maar wel ander frame en extra vliegtuig types
GESCHIKT VOOR: vanaf 14 jaar
HISTORIE: de Essex Class was de opvolger van de Yorktown Class. Hierin werden de eerste ervaringen die de US Navy met hun vliegdekschepen in de jaren dertig had gedaan verwerkt. Er konden meer en zwaardere types vliegtuigen landen en de schepen hadden voldoende ruimte voor verbeteringen tijdens hun operationele dienst periode.

De Essex Class is te verdelen in twee types: Short Hull (korte romp) en de Long Hull (lange romp) variant. De Short Hull nummers zijn de CV 9 tot 13, CV 16 tot 18, CV 21 en de CV 31. De Long Hulls waren de CV14, CV 15, CV 19, CV 20 en de CV 32 tot 47.
Schepen die direct uit de doos van de Yorktown kunnen worden gebouwd in een 1944 uitvoering zijn de:
CV 10 USS Yorktown
CV 16 USS Lexington
CV 11 USS Intrepid
CV 17 USS Bunker Hill
CV 12 USS Hornet
CV 18 USS Wasp
CV 13 USS Franklin.

Ook kunnen de CV 9, CV 21 en CV 31 kunnen worden gebouwd, maar hier zijn aanpassingen voor nodig. Aanpassingen zijn ook nodig bij de USS Essex kit 5602 uit 1943. In 1943 had de USS Essex namelijk één katapult op dek, plamuren dus. De verschillen tussen de drie dozen zitten hem vooral in andere type radars, vliegtuigen en meer luchtdoelgeschut. De USS Essex kan het beste als basis dienen voor een schip uit 1943 en begin 1944. De USS Yorktown kan het beste als basis dienen voor een schip uit 1944. En de USS Franklin uit eind 1944 en 1945.
Als je kiest voor één van de ander schepen, bestudeer dan de verschillende documentatie goed. Bepaal het jaar, het camouflage patroon, vliegtuigtypen, radar typen en het luchtdoelgeschut voordat de doos wordt gekocht.

ALGEMEEN: Dit keer een inbox review waarbij ik de meeste onderdelen tot en met de opbouw in elkaar heb gezet. Het volledig bouwen kostte me te veel tijd.
Ook dit keer heeft Trumpeter het voor elkaar gekregen hun voorgaande kit (USS Hornet 5601) te overtreffen. Waren er in de vorige kit nog een aantal foutjes terug te vinden, kunnen we deze keer het alleen nog jammer vinden dat ze een paar dingen niet hebben gedaan. De deuren van het hangardek zijn gesloten, terwijl deze meestal open stonden. De liften in het hangardek zijn ingegraveerd waar ze ook gewoon los hadden kunnen worden gemaakt. De onderstaande korte beschrijving gaat uit van de USS Yorktown kit.

AANTAL ONDERDELEN: 191 voor het schip,en 11 tot 15 onderdelen per vliegtuig.
PASSING: goed
SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed.
GELIJKENIS MET ORIGINEEL: zeer goed, de dekplanken van het vliegdek komen precies over een met de afbeelding uit de Anatomy of the ship Intrepid.
DETAILLERING: goed, alleen jammer dat de buitenkant van de romp glad is.
BOUWBESCHRIJVING: het lijkt het meeste op de vormgeving van Tamiya, met duidelijke tekeningen.
SCHILDERINSTRUCTIES: onduidelijk, er staan geen duidelijke aanduidingen bij hoe wat moet worden geschilderd. Wel wordt er een grote kleurenplaat bij geleverd.

John Snijder van WEM geeft de volgende kleuren op:
Yorktown april 1944  mid 1945 "Dazzle pattern" ...

Vertical surfaces :
5 N Navy Blue (US
5 O Ocean Gray (US 06)
5 L Light Gray 1943 (US 13)
Steel decks and steel horizontal surfaces: Deck Blue 20 B (US10);
Flight Deck: Flight Deck Stain 21 (US11);
Hangar Deck: #20 Standard Deck Gray (US02);
Undersides overhanging sufaces:
5 U White (C 03)
Hangar bulkheads and overheads:
5 U White (C03);
Boot topping: Matt Black (C02);
Underwater hull:
Norfolk 65 A Antifouling Red (US14).

DECALS: twee decalsheets, één voor het schip en één voor de vliegtuigen. Het vel voor het schip bevat de deknummers, liften en dekbelijning. Het vel voor de vliegtuigen bevat USN insigna's en nummers.
DE BOUW: Zelf ben ik begonnen met het onderwaterschip aan de bovenzijde te lijmen. Dit is denk ik een stuk handiger dan wachten tot het einde. Daarna begin je bij het hangardek, tijdens de bouw hiervan krijgt het schip al langzaam haar vormen. De hele indeling van het hangardek is te zien, hier dien je al de keuze te maken hoe je het schip wilt maken. Alle onderdelen passen prima, maar pas het geheel wel even van te voren. Het luchtdoelgeschut op het niveau van het hangardek geplaatst.
 
Na het hangardek is het vliegdek aan de beurt. Vervolgens wordt het luchtdoel-geschut en het boord geschut geplaatst. De opbouw wordt in elkaar gezet en kunnen de radars worden geplaatst. Als laatste zijn de vliegtuigen aan de beurt. Over de vliegtuigen valt nog te zeggen dat de kwaliteit van Trumpeter veel hoger is dan Tamiya. Dit zijn echt mini bouwpakketjes geworden met doorzichtige cockpitkapjes.
Valt er dan niks te verbeteren, natuurlijk wel alle bekende merken hebben al ets sets voor de Essex Class. WEM heeft meerdere sets, een voor het schip (3 bladen), een voor de airwing (vliegtuigen onderdelen, heftrucks, trollies, etc). GMM heeft ook een uitgebreide set, daarnaast heeft GMM ook een decal set waarmee je de andere schepen kunt kiezen. Maar ook Tom's Modelwork heeft een set voor het schip. Op de diversen internet sites zijn hiervan reviews te vinden.

LITERATUUR:

  • Essex Class Carriers in Action, In Action
  • Essex Class Aircraft Carriers in World War II, Warship Perspectives
  • The Aircraft Carrier Intrepid, Anatomy of  the ship
  • Camouflage 2, Fleet Carriers of the WW2 era, Floating Drydock

CONCLUSIE: Deze kit is ook voor de minder ervaren modelbouwers goed te bouwen. De ervaren bouwer zal er zeker met alle ets sets die er op de markt zijn een museumstuk van kunnen maken. Een zeer fraaie kit, we hebben lang op dit soort modellen moet wachten maar Trumpeter heeft ons daarin niet teleurgesteld. Deze kit heeft de lat voor de te verwachten andere carriers goed hoog gelegd.

Reviewer: Michiel Woort

Verschenen in IPMS / PIM 6-2003