macchi-72-profilemacchi-72-real

model:   Macchi MC.72  racer

merk:   Atelier Noix (Fuzisama , Japan)   ; kitno. 11 (zeldzaam!)

schaal:    1/48

Uitgebracht eind 1996.
Dit nu zeer zeldzame model is van giethars en heeft slechts 25 maar fijne onderdelen.

De Macchi racer was ontworpen voor de Schneider Cup watervliegtuig races in de jaren negentien twintig. In die races was het geen succes maar in 1935 vestigde Francesco Agello met de Mc.72 een nieuwe wereld snelheidsrecord van 440,68 mph - tot op de dag een record voor watervliegtuigen. Een heel apart racertje!  Het type wordt beschreven in het boek " Robert S. Hirsch Schneider Trophy Racers" van Motorbooks.

 

Het japanse Atelier Noix is een onbekend merk en heeft dit giethars model uitgebracht eind 1996. De detaillering is zeer goed met verzonken paneel lijnen en geen luchtbelletjes. Het metalen interieur, propellers en stijlen zijn ook goed gegoten. De vier kleuren decals zijn accuraat en dun. Ook zit bij de kit een staande pilot als figuur, leuk! De handleiding is in het japans met een engelse vertaling. Verder zitten er nette tekeningen bij.

Er zijn slechts een paar onderdelen en het bouwen van het model gaat makkelijk. Maak eerst alle delen goed olie en vetvrij. Giethars delen lijmen gaat het beste met superplamuur en twee componenten lijm. De drijvers kunnen na schilderen worden aangezet aan de romp.

Het racertje is opvallend rood. De strepen van "goud" kunnen ook met zelf gekochte Superscale TF-3 decal/trim decal worden aangebracht... of Bare metal foil wellicht.

Het model lijkt prima en kost niet veel tijd te bouwen. Het is wel erg duur en zeldzaam!! Op Ebay worden topprijzen betaald! Modelbouwers kunnen ook het veel goedkopere SMER 1/48 model kopen.

 

IPMS NL Webredactie / M. de Vreeze

 oude recensie 1996