viking 1

Merk:              F-RSIN
Onderwerp:    Vickers Viking B.E.A
Schaal:            1/144
Doos no.:        FRP4128
Aantal onderdelen: 30
Prijs circa EUR 19,-

 

Geschiedenis.
De Vickers VC.1 Viking is een Brits tweemotorig korteafstandsvliegtuig, afgeleid van de Vickers Wellington bommenwerper en gebouwd door Vickers-Armstrongs. Na de Tweede Wereldoorlog was de Viking een belangrijk vliegtuig bij de Britse luchtvaartmaatschappijen, in afwachting van de ontwikkeling van turbopropvliegtuigen zoals de Viscount. Een experimenteel casco werd uitgerust met Rolls-Royce Nene turbojets en vloog voor het eerst in 1948 als 's werelds eerste zuivere straalvliegtuig. Militaire ontwikkelingen werden de Vickers Valetta en de Vickers Varsity genoemd.

De eerste Viking vloog op 22 juni 1945 en het derde toestel werd op 20 april 1946 aan BOAC geleverd. Na de levering van negen exemplaren aan BOAC voor ontwikkelingsvluchten, waaronder de twee resterende prototypes, werd op 1 augustus 1946 British European Airways (BEA) opgericht om lijnvliegtuigen binnen Europa te exploiteren.

Na een proefvlucht van Northolt naar Oslo op 20 augustus 1946 door het pas opgerichte BEA, begon de eerste reguliere Viking lijndienst tussen Northolt en de luchthaven van Kopenhagen op 1 september 1946. BEA exploiteerde haar grote vloot Vikings acht jaar lang op vele Europese en Britse routes. Vanaf 1951 werd de resterende vloot aangepast met 36 in plaats van 27 zitplaatsen en kreeg de naam "Admiral Class". BEA exploiteerde de Viking tot eind 1954, toen de laatste werd verdrongen door de modernere Airspeed Ambassador en Vickers Viscount. BEA verkocht haar Vikings aan verschillende onafhankelijke Britse luchtvaartmaatschappijen voor gebruik op hun groeiende lijn- en charternetwerken. Sommige werden verkocht aan andere Europese maatschappijen.

De bouwdoos en het model
Van de Vickers Viking is een aantal bouwdozen verkrijgbaar, zowel in 1/72 (spuitgiet) als 1/144 (vacform). F-RSIN heeft het aangedurfd een 1/144 spuitgietmodel uit te brengen. Het ontwerp is van F-RSIN en de gietramen zijn geproduceerd door MACH-2. De inhoud van de doos bestaat uit het in plastic verpakte gietraam en de ook in plastic verpakte handleiding en decals. Vorm, kenmerken en de afmetingen zijn bevredigend. Fijn is dat er ook paneellijnen zijn aangebracht. De cabineramen zijn dicht en iets verzonken. Voor hen die de ramen open willen maken is dat een prettig hulpmiddel.

De oppervlakken voelen een beetje ruw aan en het is daarom aan te bevelen om vóór het bouwen alles glad te schuren. Dat geldt met name voor de grote onderdelen als romp en vleugels. Door de oppervlakken glad te schuren, krijg je ook een betere glanzende toplaag, vooral van belang voor de witte bovenste helft van de romp. De motoren zijn in de gondels op een dichte manier gesimuleerd. Voor realistische Bristol Hercules motoren is helaas geen aparte losse set verkrijgbaar. Wél vind je deze motoren in de 1/144 bouwdoosjes van de Mark-I Beaufighter (4 varianten), maar dan hou je een Beaufighter over zonder motoren… Het vel met decals is bijzonder goed te noemen, met name de grote keus aan registraties. Cockpit- en cabineramen zijn ook op het decalvel aanwezig en in grijstint uitgevoerd.

 

Reviewer:  Louis Charmant

  • Vickers_Viking_3-side_view
  • viking-_1
  • viking-_10
  • viking-_11
  • viking-_2
  • viking-_3
  • viking-_4
  • viking-_5
  • viking-_6
  • viking-_7
  • viking-_8
  • viking-_9

 

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 12 december 2022