Concorde Air France
prijs: ca. 32,- Euro
"Eerste indruk"
Het is inmiddels meer dan 18 jaar geleden dat het supersonische passagiersvliegtuig Concorde zijn laatste lijnvlucht uitvoerde. Op 24 oktober 2003 werd er door British Airways van New York naar Londen gevlogen. Het toestel werd op luchthaven Heathrow door een grote schare liefhebbers opgewacht. Voor de gelegenheid was een speciale tribune gebouwd. Daarna kwamen de nodige exemplaren in musea te staan. Aan opvolgers wordt door een aantal andere fabrikanten momenteel wel gewerkt, maar of dat ooit wat gaat worden is afwachten.
De Concorde van Heller kwam voor het eerst uit in 1978 en is altijd beschouwd als één van de betere representaties van dit unieke vliegtuig. Het model is nu heruitgegeven in de opvallende gele doos van het huidige door Glow2B opnieuw tot leven gewekte Heller. Die doos is een paar zinnen waard. Het is een praktische openklappende doos, waarin de onderdelen goed bewaard kunnen worden. Op de zijkanten van het binnenste deel staan bouwtips in meerdere talen en op de onderkant staan naast een afbeelding van het decalvel de benodigde verfkleuren aangegeven in Heller, Humbrol en Revell nummers.
Gelukkig is de doos verzegeld met een aantal stickers, zodat er geen gevaar is dat losse onderdelen voor aankoop kwijt raken. De drie witte gietramen zitten namenlijk niet in een plastic zak. Alleen de doorzichtige onderdelen zitten apart in een plastic zakje. De bouwbeschrijving op A4 formaat is zo te zien de versie uit de Humbrol tijd. In 12 duidelijke stappen wordt de bouw beschreven. Het kleurenschema met de aanwijzingen voor decalplaatsing staat in plaatje 13. Daaronder staat nog een zijaanzicht in kleur. Overigens is het achterste gedeelte van de motorgondels niet zwart, maar een donkere metaaltint als je naar de vele foto’s van museumkisten op internet kijkt. Het kleine setje decals voor Air France zijn mooi en glanzend gedrukt.
De onderdelen vertonen alle kenmerken van Heller uit de jaren zeventig. Er zijn fijne opliggende paneellijnen maar helaas ook de nodige krimpdeuken in dikke onderdelen zoals de onderkant van de vleugelvoorrand en van de motorgondels. Helaas zijn er ook krimpdeuken rond de cabineramen. Die moeten echt gevuld worden, ze zijn anders veel te goed zichtbaar. Dan kan ook overwogen worden of de cabineramen dan ook meegevuld moeten worden of dat ze open blijven en later worden gevuld met Kristal Kleer. Ik ga voor het laatste; de strips met doorzichtige ramen ga ik zeker niet gebruiken, dat scheelt veel pietepeuterig afplakwerk. Degenen die voor de opgevulde ramen gaan kunnen bij Draw Decal terecht voor een setje raamdecals op schaal 1/125.
Als de ramen doorzichtig blijven is het raadzaam de lege romp van binnen een donkergrijze kleur te geven en wellicht nog een schotje tussen de cockpit en de cabine te maken. Dat voorkomt mogelijk interessante lichteffecten. De neus kan omhoog en naar beneden geklapt gemonteerd worden. Daarvoor zijn twee verschillende windschermen bijgeleverd. Ik heb de indruk dat ze aan de voorzijde iets te rond zijn maar dat laat zich met wat schilderwerk wel camoufleren, denk ik.
Hier en daar zit wat flash op de onderdelen, wat zich makkelijk laat verwijderen. Dat is vooral van belang bij de gaten voor de vleugelbevestiging. Het bouwen gaat een stuk makkelijker als de tabs van de vleugels gemakkelijk in de gaten in de romp glijden, het plastic van de romp is nogal flexibel. Dan blijken de vleugels best aardig aan de romp aan te sluiten, wat een hoop plamuurwerk scheelt. Het is ook raadzaam om stukjes plastic aan de binnenkant van de randen van de romphelften te lijmen. De paar paspennen in de romphelften lijken me onvoldoende om een nette lijmnaad te krijgen.
Het onderstel is volledig uitgeveerd gegoten. Voor een Concorde op de grond moeten volgens een bouwer op Britmodeller het neusonderstel met 3 mm en het hoofdonderstel met 1.5 mm worden ingekort. Dat moet ik nog nader uitzoeken. Op de binnenkant van de wieldeuren zitten afdrukken van uitwerppennen. Die zullen gevuld moeten worden voor een mooi resultaat. Dat geldt ook voor alle onderdelen in de inlaten van de motorgondels. Op de rug van de Concorde zaten eerst twee lage lange stroomlijnkappen naast elkaar, die later zijn vervangen door één hogere aan de linkerzijde. Op het Heller model zit iets meegegoten wat daar helemaal niet op lijkt, dus is het raadzaam ze zelf te vervangen door iets anders.
Als de flash waar nodig is weggehaald, is de passing van de grootste onderdelen bemoedigend. Of dat zo blijft ga ik meemaken, ik lees op internet verschillende ervaringen met dit model.
Het is leuk dat deze Concorde van Heller er weer is. Helaas voor Heller is schaal 1/125 nooit aangeslagen bij de airliner modellen zodat hun serie niet zo populair is geworden. Als je alleen een Concorde wilt bouwen heeft dit model een prima maatje en is het zeker een aanrader.
Met dank aan Glow2B voor het recensie-exemplaar.
Reviewer: Peter Booij
TIP: kijk eens bij onze IPMS NL Concorde walkaround
dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 20 maart 2022