Lockheed L 12 Electra Junior
MERK: Special Hobby (item 72023)
SCHAAL: 1/72
PRIJS: ca. fl. 35,00
SOORT: Spuitgietmodel.
NIEUW MODEL: Ja.
GESCHIKT VOOR: tamelijk gevorderden.
AANTAL DELEN: ca. 69, lichtgrijs polystyreen en doorzichtige cabineramen ook van polystyreen, resin (polyurethaan) cockpitdetails en propellernaven, 2 cockpitkappen van acetaat.
AANTAL VERSIES: Eén. De cockpitkap heeft twee versies, nl. met en zonder zijblisters aan de cockpitramen.
DECALSHEET: Vier versies: G AFTL en G AGTL, beide van Sidney Cotton, het eerste toestel werd door hem in 1939 en 1940 voor fotoverkenningsvluchten boven Duitsland en Italië gebruikt, vandaar de zijblisters aan de cockpit. Het tweede toestel vloog kort na de oorlog voor ontwikkeling van radionavigatie-hulpmiddelen. Beide toestellen waren uitgevoerd in bleek grijs groen (zgn. "Camotint"), met grijsgroene flash en opschriften. Of deze laatste kleur correct is weet ik niet.
Het derde toestel is van de US Navy 1940, in Engelse camouflage van dark earth/dark green/trainer yellow. Het vierde toestel is van de RAF 1940, registratie LA 619, in dezelfde camouflagekleuren.
Het decalsheet is mooi gedrukt, en afgezien van de kleur van de eerste twee kisten ziet het er goed uit.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: Zeer goed, alle hoofdmaten kloppen binnen 1 mm. Alleen het stabilo heeft een iets te grote spanwijdte, heel makkelijk te corrigeren.
GELIJKENIS: Zeer goed. Vorm van de romp en vleugels stemt goed overeen met de tekeningen die ik heb.
DETAILLERING: Heel netjes, alle paneellijnen licht ingegraveerd, met name de diverse luchtroostertjes in de motor-gondels zijn heel fraai. Stoelen in de cabine ontbreken, om één of andere reden, de sokkels waar deze op horen zitten echter wel op de vloer.
PASSING: Redelijk tot goed. Dit is wel een kit zonder paspennen, zoals we van deze leverancier gewend zijn; dit is een gevolg van de tamelijk kleine productieserie. Het passend maken van alle onderdelen vergt daarom wel de nodige aandacht.
BOUWBESCHRIJVING: Duidelijk. De schilderinstructies zijn wel een beetje gepuzzel, maar er valt wel uit te komen. Hoe je de propellers draaibaar aan de motoren moet krijgen moet je zelf uitvogelen.
OPMERKING: Van dit vliegtuigtype bestond pas een resin model, van Dekno, waar wel wat op aan te merken viel. Deze nieuwe kit komt de modelbouwer van Nederlandse luchtvaart zeer tegemoet, er valt weinig op dit model aan te merken, anders dan dat het bouwen wat lastiger is dan de modellen van de grote merken.
Wat kleurschema's betreft kan een bouwer nog heel wat kanten uit: het type heeft voor de tweede wereldoorlog bij de ML KNIL gevlogen, maar dan moet een rugkoepel aangebracht worden en een mitrailleur in de neus. Dutch Decal 72043 bestaat voor deze versie in camouflage met oranje driehoeken, maar ze hebben ook in blank metaal gevlogen met rozetten en zelfs rood wit blauwe richtingsroeren. In de oorlog hebben er een stel gediend bij de RNMFS, geschilderd in olive drab/neutral gray, met vlaggen in zes posities. Later in de oorlog gingen enkele naar o.m. 120 sqn in Australië, en in deze beschildering staat nu de museumkist op Soesterberg.
Op het eind van de oorlog vlogen er een aantal in Engeland in camouflage, dan wel blank metaal met Engelse kentekens, daarna ook met Nederlandse rozetten. Verder na de oorlog in Nederland weer in blank metaal met rozetten, en ook weer in Nederlands Indië in zo'n schema.
Tenslotte heeft ook tenminste één L 12 als PJ AKC bij de KLM op Curacao gevlogen in 1944, maar daarvan heb ik nog nooit een foto mogen zien.
Dus, een vliegtuig met heel wat Nederlandse historie, waarvan nu met niet al te veel moeite een mooi model te bouwen is!
Reviewer: Maarten Schönfeld
2001