foto 1

 
Model : Airport passenger Loading jetway
Merk : OK-JET    OK4002
Schaal : 1/144


91 onderdelen
Prijs ca. 37,= Euro

Eerste indruk Airport Passenger Loading Jetway:


Voor mijn vliegtuigmodellen, ik probeer alle typen van de KLM-vloot te bouwen, keek ik al uit naar een passagiersbrug ter verfraaiing van mijn uitstalling. Graag meldde ik mij dan ook aan om een recensie te maken van de Airport Passenger Loading Jetway. En hoewel het geen vliegtuigbrug is die op Schiphol is te zien, lijkt mij dat geen bezwaar.
De eerste indruk van de kit is mooi. De gietramen zien er gedetailleerd en redelijk schoon uit. Wel valt mij op dat het model veel onderdelen omvat. Er zijn geen nummers bij het gietwerk aangegeven, die moet je opzoeken in de gebruiksaanwijzing waar een afbeelding van het gietraam staat. En daarbij bedenken dat het gietraam maar 1 x op de gebruiksaanwijzing staat maar er bijna wel dubbel bijzit, zodat als je bijvoorbeeld 2 x onderdeel 21 moet hebben eentje van elke gietraam moet afhalen. Dat is even wennen als ik onderdeel 24 en 26 zoek. Dan blijkt 26 wel op de afbeelding te staan, maar 26 zie ik nergens. Die blijkt in het andere gietraam op dezelfde plaats te zitten.


De gebruiksaanwijzing is in kleur geprint. Er zijn geen decals bij. Maar ook opvallend is dat er bij de gebruiksaanwijzing geen verfkleur instructies zijn. De instructie omvat alleen tekeningen, die wel duidelijk zijn. Het plastic is grijs, maar ik neem aan dat deze passagiersbruggen toch wel geschilderd zijn. Of misschien metaalkleurig. Op foto’s van internet te zien denk ik dat ze in het algemeen wit zijn. Maar de binnenkant? Geen idee.


Er moet ook wel soms een en ander met het mes en vijl worden weggehaald van de onderdelen. Dat komt omdat de onderdelen van dit model zowel voor een dubbele als een driedubbele passagiersbrug worden gebruikt. De doos die ik kreeg was voor een dubbele uitvoering. Wat verwijderd moet worden staat goed aangegeven in de gebruiksaanwijzing en als je het onderdeel erbij pakt is het direct duidelijk.


Ik ben al begonnen met het in elkaar zetten van de buizen en de aansluiting op de vliegtuigromp. Het past goed. De onderdelen zijn heel gedetailleerd. Maar bij de vliegtuigaansluiting ook wel erg klein. Ze lijken heel goed te passen met pasgleuven maar soms ook net niet. Het gaat dan om tienden van een millimeter, maar dat maakt net het verschil. Het vraagt veel pas- en toch ook nog wat vijlwerk. De aansluiting op de vliegtuigromp staat aangegeven als ‘free rotation’ maar als alles in elkaar zit dan blijkt die eentiende millimeter wel uit te maken. Er is bij mij niet veel ‘free rotation’, maar ik kan de rotatie wel in de juiste hoek aanpassen als ik het model op de romp wil laten aansluiten. Niet lijmen dus, maar er later op zetten als ik weet hoe het aansluit op het vliegtuig. En dan zie ik dat er een paar raampjes bij zouden moeten zitten. Maar die vind ik niet in de doos. Jammer, ik los het op met wat plastic snijwerk uit een velletje doorzichtig plastic van een doos chocolade die ik heb gekregen.


Mijn voorlopige Waterloo bij dit model lijkt te worden als ik een kastje voor een wielas in elkaar moet lijmen. Het asje is nog een 0,5 mm dit en de pietepeuterige onderdelen waarmee ik dit kastje voor een wielas in elkaar moet zetten nog geen 4 mm. Het asje moet vrij draaien. Maar ik zie nog niet hoe ik dat kastje in elkaar kan lijmen zonder dat het asje ook met lijm in aanraking kom. Hierover ga ik overleggen met meer ervaren bouwers. Wordt vervolgd.... (in de MIP)


Met dank aan de IPMS voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.


Reviewer:  Jan Groeneveld

  • foto_1
  • foto_2
  • foto_3
  • foto_4
  • foto_5
  • foto_6
  • foto_7
  • foto_8

gepubliceerd op de IPMS website 5 mei 2019