rev04236 

Model: Airbus A321 Lufthansa
Merk: Revell
Schaal: 1/144


Doos Revell (cat.nr. 04236)

Prijs: fl 24,95
Eerste indruk: erg mooi en verzorgd met veel realistische details. Mooi gegraveerde paneellijnen en open ramen. De gelijkenis is zeer goed.

Bouwbeschrijving: volgens de instructies moet je al in de eerste fase het neuslandingsgestel monteren, nog voordat je de romphelften verlijmt. Dit is echter af te raden want later bij het schuren is dit een zeer kwetsbaar obstakel, wat er geheid een keer afbreekt. Het is met een beetje draaien en kantelen op het eind ook later nog te monteren. Wat betreft de winglets: ik heb stellig de indruk dat de bovenste vinnen van de winglets te klein zijn. Het onderste gedeelte is wel goed. Ik heb de winglets overgetrokken, de bovenzijde iets vergroot en van plasticcard zelf gemaakt.

Schilderinstructies: op de tekening is de grijze onderkant van voor tot achter op gelijke hoogte over het model getekend. Dit is in het echt niet zo, zie de afbeelding op doos: voor de vleugel loopt het grijs hoger op dan achter de vleugel, let hierop!  De instructie voor de decals geeft aan dat je enkele ramen dicht moet maken door er decals overheen te plakken. Dit is voor de linker romphelft (pilootkant) correct aangegeven, maar voor de rechter helft heb ik de indruk dat dit niet juist is. Daar wordt n.l. aangegeven dat je twee ramen ter hoogte van de motor moet dichtmaken met twee keer #85. Die ramen moeten niet dicht! Daar waar #84 staat moet je twee ramen direkt achter de 2e deur dicht maken (De rechterhelft van de romp is gespiegeld met de linkerhelft, zie neusfoto op de zijkant van de doos). D-AIRY "Flensburg" moet ook decal #25 opgeplakt krijgen, op de rechter romphelft boven de voorste vrachtdeur. Dit is op de tekening vergeten.


Decals: deze zijn zeer uitgebreid en erg goed van kwaliteit. Deze set is niet vergeeld. Het is mij alleen niet geheel duidelijk waarom er op een klein extra bijgevoegd velletje een extra nummer 4 "Airbus A321-100 Kaiserslautern" zit, uitgevoerd in een dunner lettertype. Als die letters op het hoofdvel te dik zouden zijn waarom dan maar één verbetering? Ook zitten hierop zwarte registratienummers. Op het hoofdvel zitten wel
gewoon de blauwe registraties.

Het model: het model bouwt heel prettig en heeft over het algemeen een zeer goede pasvorm. De romphelften passen ook goed op elkaar. De vleugels zijn gedetailleerd met glazen vleugellichten en uitgewerkte wiel-bakken. Het cockpitglas past redelijk goed in de romp, maar behoeft enig licht schuur-werk om het er perfect in te maken. De motoren en het landingsgestel zijn netjes afgewerkt. Er zijn twee verschillende
wieldeuren voor ingeklapt of uitgeklapt landingsgestel. De rompvinnen zijn los te monteren waardoor de romp niet al te veel lastige uitsteeksels heeft bij het schuren. Er kan uit twee verschillende toestellen worden gekozen, n.l. D-AIRN "Kaiserslautern" of D-AIRY "Flensburg".


Conclusie: Een heel prettig te bouwen en realistisch model. Kwalitatief vergelijkbaar met de A330/A340 bouwdozen. Deze kit lijkt gelukkig in de verste verte niet meer op het oude A320 model!
Zeer de moeite waard,

Reviewer: Gerard Dekker

2002