Model : Boeing 737-800 TUIFLY "Haribo Air"
Merk : Revell
Schaal : 1/144

Doosnummer 04271 . Spuitgiet

De oervader van de hedendaagse Boeing 737-800, is de het in 1964 ontworpen model Boeing 737-100/200, ontworpen als feeder airliner.

737-haribo4

Voor de jaren 80 /90 werd een nieuwe variant ontwikkeld, de serie 300 met nieuwe motoren en verbeterde vleugels. Uit dit model ontstond uiteindelijk de Boeing 737-800 met winglets en nog economischer motoren en gebruikmakend van nieuwe materialen en een digitale cockpit. Op dit moment vliegen er meer dan 5000 wereldwijd rond in allerlei varianten van de 200 tot de 900 series! De 737 zal tot nog in jaren het werkpaard blijven van allerlei maatschappijen van feeders, charters en cargo toestellen!

De doos met foto van de 737-800 "Haribo GoldBaren" ziet er zeer mooi en uitnodigend uit tot het bouwen van dit kleurrijk model op de schaal 1/144.

De bouwbeschrijving bestaat uit, wat we van Revell gewend zijn, duidelijke tekst en tekeningen, bestaande uit 24 stappen. Ik heb alleen toch wat kleine aantekeningen wat betreft de montage. Op pagina 10 tekening 22 en 23, de antennes, kun je makkelijk monteren na het op elkaar plakken van de romphelften, natuurlijk het gewicht voorin niet vergeten!

737-haribo1

De romphelften passen redelijk goed zonder te veel te hoeven plamuren en schuren op elkaar. Anders is het met het stukje doorzichtig cockpit, Het is eigenlijk net te klein waardoor er heel wat plamuur en schuurwerk aan te pas komt, even als de vleugels aan de romp, waarbij je heel voorzichtig moet zijn met de delen bij de vleugelwortel lichten.

Ik heb deze gaten voor de lichten dicht gemaakt en er voor in de plaats decals gebruikt. Volgens de bouwbeschrijving moeten de horizontale staart vlakken gemonteerd worden in tekening 5, maar een beetje ervaren bouwer weet wel beter... Monteer de staart vlakken pas na het plakken van de decals!

De pasvorm van de motoren is goed, maar jammer van de krimpdeuken, die mij te laat waren opgevallen. Het is jammer dat Revell nog steeds de vorm van de winglets niet heeft aangepast. In het echt zijn ze slanker en lijken ze mij ook wat langer, dit euvel is natuurlijk wel te verhelpen, maar mijn opzet was dit model uit de doos te bouwen of tenminste zoveel mogelijk. Het landingsgestel vereist nogal wat geduld vanwege de piep kleine onderdeeltjes. Na toch, al het plamuren, schuren, spuiten en verven, voor de verf heb ik alleen aqua color gebruikt waar ik al een tijdje ervaring mee heb en zeer tevreden over, begon het er allemaal al behoorlijk op te lijken.

Het werd nu tijd voor de decals, die er werkelijk weer prachtig uitzien! Het zijn er heel wat, maar zijn goed te verwerken.

CONCLUSIE

Een klein model wat redelijk veel aandacht vraagt om alles goed in elkaar te krijgen. Eenmaal gebouwd, is het zeker een juweeltje in de vitrinekast !!!

Materialen, Revell Contacta prof. – Plasto – Color Spray en Aqua color.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de bouwdoos.

Reviewer: H. Streefkerk

2012-2

737-haribo2


737-haribo3