b747 ups 0.

 
Model : Boeing B747-8F "UPS"
Merk : Revell  03912
Schaal : 1/144

 

Revell bracht dit model al enige tijd geleden uit en de ‘UPS’ versie is de 4e versie die door Revell is uitgebracht.


Als eerste bracht Revell de testversie uit en kort daarna kwam men met decals voor de versie van Cargolux. De 3e versie was een aangepaste versie van het Cargolux model. Hier zat een decalvel bij waardoor het net leek of het een opengewerkte versie was. Deze UPS versie is de 4e die ze uitbrengen van dit mooie vliegtuig, de 747. De bouwdoos staat onder nummer 03912 te boek en is te koop voor € 29.95.


Over de 747 hoef ik niets te vertellen. Het is hoogstwaarschijnlijk het meest bekende civiele vliegtuig dat er is en sinds 1969 rondvliegt en sinds 1971 in de kleuren van de KLM. Door Boeing werden uitgebracht de -100, -SP,-200, -300,-400 en de -8. Van vrijwel alle versies zijn meerdere subvarianten uitgebracht zoals de vrachtversie, combi, convertible en domestic. Ruim 1400 machines hebben de fabriek in Seattle verlaten. De 747-8 is op Schiphol een vaste gast. Maatschappijen als ABC, Korean Air Cargo en Cathay Pacific Cargo zetten hem regelmatig in. Helaas vliegt onze KLM er niet mee.

Dan het model zelf.

Zoals gezegd is het de 4e versie die Revell heeft uitgebracht en van de test versie is door Louis een perfecte recensie geschreven; en met name wat betreft de bouw sluit ik me helemaal bij hem aan. Een perfecte kist om te bouwen. Bouwt lekker, alles past goed en ik heb geen plamuur nodig gehad. Toch heeft Revell een aanpassing gemaakt. Niet aangaande het plastic, maar wat betreft de bouwtekening. Deze is omgezet naar hun nieuwe bouwtekeningen lay-out en dit maakt de bouw nog duidelijker.


Ik bouw het model met ingeklapte wielen. Het model is vrij groot en neemt zodoende veel ruimte in. Na de bouw komt het verven cq. spuiten. Vleugels ed. zijn standaard van Boeing en daar is niets op aan te merken. UPS werkt met twee basiskleuren. Bruin en geel. Geel is bij deze versie niet nodig. Daar zijn decals voor. Het UPS bruin is een mengsel van 3 kleuren: lederbruin, mat zwart en steenrood. Ik heb dit uiteraard gedaan, maar zie weinig verandering aangaande de hoofdkleur lederbruin en voer de menging dan ook niet uit. Het bruin op dit model is dan ook de basis lederbruin. Dit op de witte romp van de 747 geeft een mooi beeld.
Als alles is geverfd en gespoten word het tijd voor de decals en ook hier is de bouwtekening erg duidelijk en na meerdere dagen mag het resultaat er zijn. Een mooie bouwdoos.
Voor hen die geen UPS versie willen bouwen zijn er inmiddels door diverse decalfabrikanten meerdere decals op de markt gebracht om vliegtuigen van andere maatschappijen te maken en leent dit model zich ook uitstekend om aan te passen en te updaten.


Mijn conclusie is een mooie bouwdoos en leuke aanwinst in de collectie.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van de bouwdoos.

Reviewer:  André Verduijn.

 b747 ups 1 

 

b747 ups 2

gepubliceerd op de IPMS website 27 februari 2019