rev-ec145-04422

Model: Eurocopter EC145 VIP 
Merk: Revell nr.04422 
Schaal: 1/72

Geschikt voor: Revell niveau 3
Nieuw model: Ja
Aantal onderdelen: 80
Verdeeld over 3 frames in wit plastic en 1 met transparant plastic welke apart is verpakt
Aantal versies: 2. 1 x demo machine van Eurocopter, 1 x Duitse politie.
Bouwbeschrijving: De bekende Revell lay-out verdeeld over 11 pagina’s.

Schilderinstructies: 2 pagina’s. Voor de Demo uitvoering, welke in een fraai blauw metalic rondvliegt, heeft Revell een menginstructie opgenomen voor 80% ultramarinblau met 20% aluminium. Via Internet is veel te vinden omtrent de (demo) EC145, en ik heb verschillende blauwmetalics getest, waaruit de Humbrol 222 als meest gelijkende kleur is gekozen. Op sommige afbeeldingen komt de kleur lichter, en
bij andere weer donkerder over, ik ben bij mijn keuze gebleven en na aanbrengen van de decals ziet het er overtuigend genoeg uit.

Detaillering:
Erg goed gedaan. In het interieur vinden we complete bediening terug, voetpedalen, collective en cyclic control. Vooral de collective control wordt soms nog al eens “vergeten”. De EC 145 vliegt met een glass cockpit, en 2 decals geven de beeldschermen mooi weer.  Zelfs een gedetailleerd plafond is niet vergeten.  Voor het bevestigen van de stoelen in het passagiersgedeelte wordt aangegeven waar men gaatjes moet (door)boren. Aan het patroon te zien volgen mogelijk nog andere versies.  Ook decals aan de binnenzijde van de deuren en interieur ter completering van het geheel. En dan, is het zo jammer dat de zijruiten zo dik en “wollig” zijn dat je er nagenoeg niets meer van ziet, dit is dan een minpunt.  Aan de buitenzijde mooi gegraveerde paneellijnen, roosters, en aan te brengen handgrepen, antennes en pitotbuizen.

Passing:
Eigenlijk erg goed, alleen voor het samenvoegen van de romphelften ervoor zorgen dat de vloer en het plafond prima passen, dan kan er weinig misgaan.  Revell geeft niet aan dat er ballast “in de neus” moet, ik heb voor de veiligheid toch een klein beetje lood onder de vloer gelegd, er is voldoende ruimte voor.  Onderdelen zijn vrij van flash, echter ik moest nogal wat randjes schuren als gevolg van het scheef in de mal zitten (?), misschien exemplarisch, maar wel jammer.  De bevestiging van de as van de hoofdrotor is een beetje knullig, en zou wat directer en meer solide kunnen.  Voor de rest is de passing goed, en verschijnt er een mooi model.

Decals:
Voor de demo versie mooie rood-gele zwierige lijnen met de tekst EC145 op beide zijden, alsmede de EC145 demonstrator teksten op de deuren en motorpanels.  Opvallend is dat er veel stenceling bij de decals is voor op de romp van het toestel, zelfs voor de onderzijde van de hoofdrotorbladen.  De zwarte omranding van de zijruiten is ook als decal uitgevoerd, sluit echter niet overal even mooi aan, maar dit is een euvel wat bij gelijke situaties bij andere kits ook voorkomt.  De gekleurde lijnen over de zijkant bestaan uit 2 delen, en sluiten goed aan, maar ook hier geldt door de kromming van de romp dat de decals net niet echt lekker zitten.  Overigens is het eindresultaat wel de moeite waard.

Dokumentatie:
Internet sites, oa. van Eurocopter met een apart deel over de EC145 en foto’s zijn ook te vinden op
Airliners.net in het heli hoofdstuk.

http://www.airliners.net/
http://www.eurocopter.com/ec145/fmodern0001.html
http://www.flug-revue.rotor.com/Frtypen/FREC145.htm

Conclusie:
Voor de heli fans (waaronder ikzelf) een goede keuze van Revell, zo erg veel nieuwe helicopter kits worden er helaas niet uitgebracht.  Afgezien van de zijramen een erg fraai model wat het goed doet tussen het militaire helicopter “geweld”, zeker gezien de detailering en goede pasvorm.  De Polizei uitvoering in deze doos zal zijn weg ook wel vinden, en er zullen ongetwijfeld nog andere versies volgen ( ADAC, Gendarmerie, DRK) .

Dank aan Revell voor het review exemplaar.

Reviewer: Ferry Dierckxsens

2006-1