rev twin otter b

DHC-6 Twin Otter "Swiss Topo"

Schaal: 1/72

Merk:   Revell kit no 03954

Prijs: rond 10 euro

Aantal onderdelen: 85

De echte DHC-6 Twin Otter is na jaren van afwezigheid weer in productie genomen door het Canadese bedrijf Viking en wordt net als vroeger weer goed verkocht. Iets soortgelijks is er aan de hand met het aloude Matchbox model uit 1983. Na jaren van afwezigheid bracht Revell dit model een paar jaar geleden uit in een beperkte oplage in de “Revell Classics” serie. Blijkbaar is het model goed verkocht, want deze doos is nu al de tweede uitgave in de reguliere catalogus. Gelukkig maar, want dit model is de enige van de Twin Otter en werd door menigeen vele jaren node gemist.

Deze Twin Otter is van de Zwitserse Topografische dienst. De doos en de handleiding zijn gemaakt in de nieuwe Revell huisstijl en zien er goed verzorgd uit. Op de doos staan foto’s van het origineel, dat is erg handig bij de bouw van het model. De handleiding is er ten opzichte van voorheen ook flink op vooruit gegaan. Gedrukt op mooi glad papier en “full color” zijn zowel de nieuw getekende bouwbeschrijving, schilderinstructies als het kleurenschema duidelijk weergegeven. De decals voorzien slechts in één kleurenschema, een nieuwe aanpak voor de goedkope dozen van Revell.

rev twin otter c

De onderdelen zijn overwegend netjes gegoten in wit plastic, al begint de matrijs nu wel wat tekenen van slijtage te vertonen. Hier en daar zitten er wat flash en krassen op de onderdelen, zoals bij de propellers en de korte neusdop (niet nodig voor deze versie). Gelukkig is dit allemaal eenvoudig strak te maken. Romp en vleugels zijn overwegend strak. Wel zitten er een paar krimpdeukjes in de romp en in de motorgondels. De doorzichtige onderdelen zijn netjes en krasvrij gegoten. De passing van de onderdelen is overwegend goed, maar niet geheel loepzuiver. Hier en daar zal er dus wat gevijld en geplamuurd moeten worden. Revell geeft niet voor niets level 3 aan op de doos.

De oppervlaktedetails zijn overwegend dunne opliggende lijntjes. De ingegraveerde lijnen zijn er voor de roeren en de deuren. Ze zijn fijntjes en niet meer de beruchte “loopgraven” van Matchbox van voorheen. In de romp is een voldoende gedetailleerde cockpit aanwezig met een decal voor het instrumenten paneel. De cabine is afgescheiden door een schot en verder leeg. Gelukkig is er door de kleine ramen onder de vleugel niet al te veel van te zien, dus het is niet storend.

Deze kist van Swiss Topo heeft alleen een wielonderstel, dus de ski’s en de drijvers kunnen in de reserve onderdelen doos. Als de drijvers niet worden gebruikt, worden de extra kielvlakken op het stabilo ook niet geplaatst. Dus moeten de opliggende randen die de plaatsing aangeven op de stabiloranden ook worden weggehaald. Dit staat niet in de handleiding en kan eenvoudig met een mesje en wat schuurwerk. Onderin de motorgondels zit een opening, waarschijnlijk voor koellucht. Vergeet niet de binnenkant van de onderdelen een donkere kleur te geven.

Het kleine decalvelletje is netjes gedrukt en voorziet onder andere in kentekens, rode biezen en de “de-icing” boots op de voorranden van vleugel- en staartvlakken.

rev twin otter a

Ik ben blij dat Revell de Twin Otter weer in de catalogus heeft. Het model is al op leeftijd en heeft hier en daar een vormfoutje, zoals bij de ruiten van de cockpit. Het is echter het enige model van dit veelzijdige vliegtuig en hij kost slechts een tientje. Aanbevolen dus!

Met dank aan Revell voor het ter beschikking gestelde recensie exemplaar.

REVIEWER:  Peter Booij

Gepubliceerd exclusief op de IPMS Nederland website oktober 2016