revell-dornier-x-04066

Model:  Dornier Do X

Merk:  Revell  nr. 04066

Schaal:  1/144

Dit is een oud model, oorspronkelijk van Otaki, daarna uitgebracht door Matchbox en nu dan (weer) door Revell. In de doos zitten 127 zilverkleurig plastic onderdelen waarvan vier voor een standaard en vijf doorzichtige onderdelen voor de cockpit- en cabineramen/ patrijspoorten (het is ook een boot, nietwaar?). Er zijn geen figuren bijgeleverd.

De decals zijn dun en mat, en alleen voor de D-1929. Je kan twee versies van de D-1929 uit 1930 en 1931 maken. Kwaliteit De detaillering is voor deze schaal goed, zowel opliggende als ingegraveerde paneellijnen. Helaas gaat een deel verloren, doordat de mallen niet goed genoeg zijn opgepoetst, op veel plaatsen bevinden zich ook bobbeltjes, die echt verwijderd moeten worden! De schaalnauwkeurigheid is zeer goed. Volgens de schaarse bronnen is de romp iets te kort en de spanwijdte een fractie te groot (9 cm in werkelijkheid). Ook de gelijkenis is zeer goed, hoewel de motoren, propellers en helaas ook de cockpitbeglazing wat uit de toon vallen. De grotere delen van romp en vleugels passen uitstekend, de motoren met hun bevestiging helaas niet... Al met al is dit een model voor gevorderden en Revell geeft zelf dan ook niveau 4 aan.

De bouwbeschrijving is het bekende, duidelijke Revell boekwerkje met onderdelenoverzicht, verfinstructies en mengkleuren van uitsluitend Revell verf.

Aanbevolen aanpassingen en opmerkingen

De romp heb ik voorzien van twee versterkingen uit sprue en ter hoogte van de raampjes heb ik de romp aanmerkelijk dunner gemaakt, zodat de beglazing mooier aansluit op de romp. Verder het roertje vervangen, omdat deze veel te dik en verkeerd van vorm is. De vleugel gelijmd en vastgezet op een bouwplank, omdat deze behoorlijk getordeerd in de doos zat. Waarschijnlijk was deze te snel uit de mal gekomen. Helaas zijn de raamstijlen van de cabine veel te dik, dit is moeilijk te corrigeren, opnieuw maken is het enige alternatief. De diverse antennes dunner maken, anders ogen ze veel te grof! De twaalf onderdelen C25 uitboren, dat geeft een beter effect. Het venijn zit bij deze kit in de slecht gegoten kleine onderdelen: de diverse struts en versterkingen vertoonden flash en helaas ook verschuiving, bijwerken is zeer tijdrovend. De grootste teleurstelling zijn de fragiele propellers, ook hier veel flash en alleen al het verwijderen uit de gietboom vergt alle aandacht! Neem de tijd bij het uitrichten van de staartvleugelsectie en bij het plaatsen van de motoren. Let ook goed op bij de stand ervan, zie hiervoor het bovenaanzicht!

Documentatie

Ons onvolprezen internet en een aflevering uit de serie Vliegtuigen van de Wereldkaart, 35 vliegtuigklassiekers.

Conclusie

Mooi en indrukwekkend model, zelfs op deze kleine schaal, wel jammer dat er niet wat meer aandacht is besteed aan het oppoetsen van de mallen!

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het model.

REVIEWER:   Wiert van der Meer   

zomer 2011 in MIP 2011-3