revell zeppelin 04825 

Model:   Zeppelin NT
Merk:     Revell (kit nr. 04825)
Schaal : 1/200

PRIJS: ca fl 25,-
SOORT: Spuitgiet
NIEUW MODEL: Ja, april 2000
GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.
AANTAL DELEN: 33 witte onderdelen, waarvan er 1 voor een standaard en 6 voor de meermast zijn. Er zijn doorzichtige onderdelen voor de passagiersgondel.
AANTAL VERSIES:1, het prototype met registratie D-LZFN.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed, alle maten correct.
GELIJKENIS: goed.
DETAILLERING: fijne opliggende lijntjes op de romp, ingegraveerde paneellijnen op motorgondels en passagiersgondel. De propellerbladen zijn wat dik voor deze schaal.

PASSING: Variabel. De romp bestaat uit drie segmenten die met zorgvuldig werken  met een minimum aan schuurwerk aan elkaar gelijmd kunnen worden. Het is  raadzaam het advies van de handleiding op te volgen en de hele handel met  crepetape bij elkaar te houden terwijl de lijm droogt. De neus- en staartdoppen  passen niet zo goed. Er moet het nodige geschuurd worden om de gladde
stroomlijnvorm te handhaven. De overige onderdelen zoals motorgondels en  staartvinnen passen weer prima. Die laatste hebben beweegbare roeren die zich  eenvoudigweg op hun plaats laten klikken. Het werkt goed.

BOUWBESCHRIJVING: Duidelijk, volgens het formaat zoals we van Revell gewend  zijn. De bouw wordt in 17 stappen uit de doeken gedaan.
SCHILDERINSTRUCTIES: Duidelijk en simpel. De gehele zeppelin is lichtgrijs (tegen wit aan). De enige opmerking is dat men vergeten is aan te geven dat de passagiers gondel twee ramen bij de voeten van de vliegers heeft (het zwarte stukje op de desbetreffende decal. Ook afplakken dus. Een duidelijke vier- aanzichten tekening geeft aan waar de decals moeten komen.
DECALS: een mooi setje, keurig gedrukt. Alles is aanwezig voor de blauwe strepen op romp, staartvlakken en passagiers-gondel. Verder is voorzien in alle opschrif-ten  en in de gekleurde propellertips van alle vier de schroeven.
AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Correcties aan het model zijn niet nodig, hooguit extra detaillering voor de liefhebber. Het model kan worden voorzien van aanmeerkabels. Gebruik voor deze schaal het dunste doorzichtige vislijn. De foto's op de doos geven een goede indruk hoe e.e.a eruit ziet. Het interieur van de  gondel kan worden voorzien van 12 blauwe stoelen voor de passagiers, twee  vliegersstoelen (blauw) en een instrumentenpaneel. Om het model neer te kunnen  zetten heeft Revell een aanmeermast en een standaard meegeleverd. Een logische oplossing als je de kit geheel uit plastic vervaardigt. Het is mooier om het model zonder standaard op zijn (heel fragiele) wieltjes te zetten. Dat kan door b.v. een stuk haaks gebogen ijzerdraad door de romp en door de aanmeermast te steken en het geheel op een (dik) grondplaatje te monteren.

OPMERKINGEN: De eerste aanzet tot het opnieuw opstarten van de productie van een luchtschip door Zeppelin werd gegeven in 1989. Het NT (=Neue Technologie) programma leidde tot de eerste vlucht van de Zeppelin N07 ofwel Zeppelin NT, op 18 september 1997.
Inmiddels zijn er een aantal besteld. Met deze Zeppelin kunnen twee vliegers mee en 12 passagiers of vracht. De kruissnelheid bedraagt 115 km/uur. Het gevaarte is 75 m lang, heeft een diameter van 14,16m en is 17,20 m hoog.  De aandrijving bestaat uit 3 zuigermotoren van 200 pk. Er zijn drie voorststuwingsschroeven, twee aan de zijkant van de romp en een aan de staart.
Alle drie kunnen verticaal gedraaid worden om te kunnen manoeuveren bij lage snelheid. Voor dat doel is aan de staart ook nog een zijwaarts gerichte schroef bevestigd.

MODEL: Het model van Revell is simpel van opzet en zit vlot in elkaar. Het aardige  is dat het in de gangbare verkeers-vliegtuigen schaal 1/200 is gemaakt. Zet er een 747 model van Hasegawa naast en je krijgt een goed idee van de enorme afmetingen van de Zeppelin N07. En dat voor vervoer van 12 man!

DOCUMENTATIE: Jane's All The World's Aircraft; Internet (externe link):
www.zeppelin.com of www.zeppelin-nt.com

CONCLUSIE: Wie eens iets anders wil heeft aan de Zeppelin NT een leuk model.
Het is eenvoudig te bouwen en door zijn overwegend goede passing ook geschikt
voor beginners.

Reviewer: Peter Booy

 

zeppelin

Oorspronkelijk werd deze recensie gepubliceerd in de IPMS PIM augustus 2001