MERK:  Zvezda
Model:  Ilyushin  Il-62M    
Schaal:  1/144 

 

zvezda il62 7013

 

Doosnummer 7013 – Spuitgiet – 139 onderdelen – 25 euro

Geschiedenis

IL-62 was het eerste intercontintale straalvliegtuig en werd in 1967 in dienst genomen. Speciaal ontwikkeld voor Aeroflot om lange afstanden in één keer af te kunnen leggen. Bijvoorbeeld van Moskou naar Khabarovsk (andere kant van Sovjet-Unie) en van Moskou naar Havana (Cuba).
Daarom had de Il-62m een reikwijdte van 11.000 km. Opvallend voor dit toestel is het kleine staartwiel waarmee hij is uitgevoerd. Dit is van wege de 4 zware straalmotoren die achter op de staart zijn bevestigd (aan iedere kant 2). Dit toestel is tot de dag van vandaag een belangrijke airliner voor burger en militair gebruik. In de burgerluchtvaart doet hij dienst voor Cuba, Noord-Korea, Kazachstan en Rusland. Voor militair/regering V.I.P. wordt hij gebruikt door Gambia, Libië, Noord-Korea, Rusland en Oekraïne.

De kit

Er zijn niet veel modellen van deze Il-62 op de markt verschenen. In de begin van de jaren ’70 bracht VEB/Plasticart (later her uit gebracht door Master Modell), Oost Duitse model fabrikant, een model van dit toestel op de markt in schaal 1/100. In de schaal 1/144 komen pas rond 2003, BrazModels en WelshModels komen met een resin kit. Ook RusAir komt met een resin kit in deze schaal. Maar een spuitgiet model laat op zich wachten. Tot Zvezda met deze kit eind 2014 op de markt komt, gevolgd door ICM in begin 2015.

Zvezda brengt de kit uit in een goed gevulde doos, een stevige binnen doos met een mooie van slapkarton buiten doos. Wat valt als eerste op bij openen van de doos, dat deze te klein is voor het bijgeleverde decalvel (het decalvel is bij latere edities aangepast aan de grootte van de doos).
De bouw beschrijving is duidelijk en uitgebreid. Volgens de beschrijving kan je het model in 3 versies bouwen, maar dat zijn er echter zelfs meer (zo’n 22)!

Er zitten 126 in grijs plastic gegoten onderdelen in de doos met nog een gietraam met 13 doorzichtig plastic onderdelen. Ik ben niet zo thuis in airline modelbouw, maar ik vind het voor deze schaal veel onderdelen met mooie detail. Ik ben erg onder de indruk. Naast de onderdelen voor het vliegtuig heeft Zvezda ook een standaard bij geleverd.

Het decalvel is prachtig. Mooi van detail, rijk aan stencilling. Deze is gemaakt voor Zvezda door het bedrijf Begemot, voor de bouwers die dit merk kennen weten wat voor goede kwaliteit zij leveren. Hij geeft opties om 4 kleur schema’s te maken;
-IL-62M, Aeroflot CCCP-86483 (fabrieksnummer 2829637, #29-03)
-IL-62M, Aeroflot RA-86483 (fabrieksnummer 2829637, #29-03)
-IL-62M, RA-86570 Russian Ministry of Emergency Situations (fabrieksnr.1356344, #56-04)
-IL-62MK, Aeroflot CCCP-86517 (fabrieksnummer 3139732, #39-03)

Het bouwen is zeer goed te doen. Niet alleen door de duidelijke beschrijving maar ook door de goede pasvorm. Het detail gaat ver als een 1/72 kit. Zo bevat hij een mooie cockpit waar ik me afvraag wat je daar nog van ziet als het model in elkaar zit, maar liever te veel detail dan te weinig. Het model biedt verschillende mogelijkheden qua standen van de flaps, verticale en horizontale staartdelen.

Ik heb gekozen om niet een kleurschema uit de doos te gebruiken maar om het regering toestel van de Oekraïne te maken, de UR-86528. Hiervoor gebruikte ik een decalvel van het merk BSmodelle.

Conclusie

Zvezda heeft met dit eerste spuitgiet model van deze IL-62M meteen de lat hoog gelegd voor de hierna komende. ICM is dan ook niet beter. Volgens de kenners is het model accuraat aan het echte toestel. Deze kan zonder problemen zo uit de doos gebouwd worden. Ook door een nog niet ervaren bouwer als ik. Een must voor iedere Oostblok en/of airliner modelbouwer.

Bedankt voor het beschikbaar stellen van deze bouwdoos door de importeur voor de IPMS NL.

REVIEWER:  Martin Struijf

 

 

Dit artikel werd gepubliceerd op deze IPMS website februari  2018