mach2-vertijet

MERK: Mach 2
SCHAAL 1/72
PRIJS: circa fl. 50.-
NIEUW: al enige tijd in de handel.

GESCHIKT: volgens Mach 2 voor kinderen boven de 3 jaar, volgens mij voor geoefende bouwers.
AANTAL VERSIES: 1.
GELIJKENIS: Zowel lengte als spanwijdte lijken enkele millimeters te groot. Van de trailer heb ik geen maten, maar het geheel ziet er overtuigend uit.
DETAILLERING: Het merk Mach 2 staat niet bekend vanwege de uitbundige detaillering. Het vliegtuigje is van zich zelf nogal basic, zodat het daarvoor niet veel uitmaakt. Afgaande op foto's is de trailer niet onaardig getroffen.
BOUWBESCHRIJVING: Zeer summier, zoals bij dit merk gebruikelijk. Elke toelichting op het vliegtuig en de herkomst ontbreekt en de toelichting op de enkele tekeningetjes is zeer beknopt. Het model is vrij simpel te bouwen. De cockpit is zeer simpel, maar het is nauwelijks zinvol er veel aan te doen. Van het interieur is niet veel te zien. Een leuk detail is, dat de stoel voorover kon kantelen om de piloot tijdens de aanhaakmanoeuvre meer zicht te geven. De canopy is buitengewoon dik en ook nog troebel, een eigen maaksel knapt de zaak flink op.
De trailer is de hoofdmoot van het bouwproces. De trailer zelf moet ongeveer worden opgebouwd zoals in het echt, dus alle balken een voor een aan elkaar zetten. Het klopt allemaal wel, maar elk balkje moet glad en passend gemaakt worden.  Bovendien moet het geheel ook nog recht en vlak worden. De assen van de wielen zijn onbruikbaar en ik heb ze vervangen.
Het bakje waarin een man stond om aanwijzingen te geven bij het "landen"  kan best wat dunwandiger worden.
De hydraulische cilinders waarmee het ophangbord rechtop wordt gezet zijn te dik en moeten dunner worden om in de trailer te passen.
Onder de trailer is plaats voor een flink contragewicht, zodat het vliegtuig echt kan hangen.
DECALS: De decalset is op zich compleet met serienummers voor het tweede prototype. Helaas was mijn exemplaar niet bruikbaar vanwege merkwaardige randen rond de letters en cijfers. Gelukkig kon ik mij redden met wat gesprokkel in de voorraad restanten. Of dit probleem bij alle kits optreedt, weet ik niet, maar slordig is het wel.
Volgens de kit moet op het verticale deel van de trailer een groot opschrift staan. Op de schaarse foto's vind ik dat niet terug, maar dat zegt niet alles.
OPMERKINGEN:  Men kan zich afvragen waarom iemand zo'n slechte en dure kit gaat kopen en bouwen. In mijn geval haalde ik hem voor een zachter prijsje uit een graaibak, anders was ik er niet aan begonnen. Wie, zoals ik, liefhebberij heeft in het bizarre en eenmalige heeft hier natuurlijk wel iets leuks te pakken en dan moet het maar wat meer werk kosten. Dat het resultaat dan toch niet zo gelikt is als bij een kwaliteitskit met een set extra onderdelen moet dan maar.

LITERATUUR: Jay Miller: The X-planes. Op Discovery was lang geleden een serie documentaires over X-planes te zien, waar onder andere de X-13 optrad. De piloot was aan het hoveren om aan te haken aan de trailer. In de praktijk bleek dit best te lukken, waarbij een mannetje boven op de trailer per radio nog de nodige aanwijzingen gaf.

Reviewer: Dick Boogaard

2000-1