alliance-x2
Bell X-2
MERK:  Alliance (Tsjechisch)
SCHAAL  1/72

PRIJS:  fl. 30,- tot 40,-
NIEUW: ja.
GESCHIKT: voor geoefende bouwers.
AANTAL VERSIES: 1 versie met decals voor een van de twee toestellen.
GELIJKENIS: Spanwijdte en lengte van de romp lijken een millimeter te groot, wat mij persoonlijk niet stoort. Mits goed afgemeten staat het toestel op de grond iets voorover. Het geheel lijkt goed.
DETAILLERING: Het betreft een resinkit met heel weinig onderdelen. Romp, twee vleugels en twee hoogteroeren. Verder een neuswiel en wat klein grut voor de ski's. De cockpit is zeer basic, maar als de canopy dicht is, zie je ook nauwelijks iets. Opmerkelijk is, dat de geleideschotten op de vleugels zijn meegegoten en toch mooi dun zijn. Weinig details, maar voor dit toestel is dat niet zo storend.
BOUWBESCHRIJVING: Deze mag nauwe-lijks naam hebben, maar alles wijst zich vanzelf. De bijgeleverde stoel is veel te groot en lijkt uit een andere kit te komen. De vacform canopy past niet best op de romp, bij mij was het gat in de romp wat te groot. De stalen schaats onder de romp en de steuntjes onder de vleugels kan je beter zelf maken. Onder de vleugels zitten geen ski's, maar uitklapbare steunen.
Wie nummer 6674 bouwt, moet de tabs op de ailerons verwijderen, want die zaten alleen op 6675.
DECALS: De decals van Propagteam zijn wederom heel mooi en heel fragiel, na een verstevigingslaagje vernis zijn ze goed te hanteren.
OPMERKINGEN: De Bell X-2 werd nooit zo bekend als de X-1 met zijn piloot Yeager en het verhaal van de geluidsbarrière. In de serie X- vliegtuigen hoort het er echter zeker bij, want ook dit toestel leverde veel nieuwe kennis op.

CONCLUSIE: een wat prijzig model, maar wel iets aparts en niet echt moeilijk.
LITERATUUR: Jay Miller: The X-planes.

Reviewer: Dick Boogaard

2001-1