has-hurricane-mk1-72

Hasegawa Hurricane Mk.I "Battle of Britain" (1/72)
Schaal 1/72

Kit nr. 51338 (AP38)
Opmerkingen: Spuitgiet model, 36 onderdelen (1 zacht plastic), decals.
Uitgebracht mei 1996

De Hawker Hurricane is natuurlijk geen onbekende, en zeker ook niet op modelbouw gebied.  Deze Hasegawa "Hurricane" is gegoten in lichtgrijs plastic met fijn ingegraveerde paneel lijnen en heeft een bijna-perfecte pasvorm. De meeste onderdelen zijn gesplits op paneel lijnen, die passing problemen minimaliseert. Net als andere recente Hasegawa kits in deze schaal, is het de cockpit interieur wat basic. Er zit een goed zichtbare ejector-pin mark in de stoel. Er is een vloer, knuppel maar geen zij details in de cockpit. De romp helften passen perfect, maar wees voorzichtig met het weghalen van de sprue-bevestigingspunten.

Het wiel van de staart lijkt gemaakt te kunnen worden als zowel een Mk.1 als II. Op de wielen zitten ook pin marks, dus goed vullen en schuren is nodig. Let erop links en rechts bij onderstel montage goed uit elkaar te houden.

Hasegawa biedt decals voor Robert Sanford Tuck’s Hurricane van RAF 257 Squadron, en voor Arthur Clowes Nr 1 Squadron. De schema’s zijn o.a. Battle of Britain kisten met Dark geen/ Dark Earth en Duck egg green onderkanten.

has-hurricane-mk1-72de

De eendelige kap heeft twee kleine lipjes maar ze belemmeren de pasvorm, schuren en polijsten is nodig. De landingslicht “covers” zijn te dik en doen afbreuk aan de totale uitstraling van de kit. Vervangen dus.

Volgens de afmetingen in Hurricane Profile #111 lijken de afmetingen goed.

De vorm is niet altijd overtuigend voor een Mk1. bij de neus en romp. Als je 2 mm weghaalt tussen neus en windscherm/ romp erachter lijkt het erg goed op een Mk.1. Verder voor de Mk.1 de buitenste machinegeweer posities weghalen.

Verder een prima 1/72 model.

IPMS NL Webredactie / M. de Vreeze