888

has-kawasaki-ki45

Hasegawa Kawasaki Ki-45 Kai Koh Toryu (Nick) (1/72)
Uitgave zomer 1996

Kit CP3
Schaal 1/72
Spuitgiet model, 81 onderdelen (4 zacht plastic), decals.

De door de amerikanen genoemde “Nich” is ontworpen als een gevechtsvliegtuig in het midden van de jaren negentien-dertig. Na moeilijkheden zoals het vinden van geschikte motoren, begon Kawasaki met de productie in 1941. De Ki-45 werd geproduceerd in een aantal varianten, met gebruik van verschillende motoren en bewapening. In haar rol als nachtjager, was de Nick een van de eerste vliegtuigen met opwaarts-vurend 20mm kanon.

Hasegawa's nieuwe kit is voor de uitvoering met een 20mm kanon en een paar 12,7 mm mitrailleurs in de neus. De neus- en kanon fairings zijn afzonderlijke onderdelen. Een 30mm kanon uitstulping (nr. 2) en het boven-vurend kanon (deel nrs. 9 en 10) zitten op de gietramen, maar zijn bestemd voor toekomstige uitgaves van de kit.

De decals zijn voor een grijze kist en voor groen-grijze machine.

De onderdelen zijn gegoten in grijs plastic en voorzien van fijn gegraveerde paneel lijnen. Het cockpit interieur geeft de basis-vloer, panelen, sturen, en stoelen, maar er is geen zijwand detail. Een decal is er voor het instrumenten paneel.

Twee zacht plastic caps zijn aanwezig om de propellers te verankeren in de motoren. Zo zijn de propellers te verwijderen en zijn ze vrij te draaien. De onderdelen pasvorm is uitstekend en er is bijna geen plamuur nodig.

Het meeste werk zit in de gewenste kleur afwerking. De decals bieden de witte banden voor de bovenkant van de vleugel en rond de romp, zelf spuiten is netter. De kleur aanduidingen zijn erg vaag, zelf uitzoeken dus. (kijk ook eens in de MIP hoe dat te doen is).

Verder een prima model en ook te bouwen voor beginners.

IPMS NL Webredactie / M. de Vreeze