3001

skyray-box

Douglas F4D-1 Skyray

MERK: Tamiya

Schaal:  1/48

 

De Douglas F4D Skyray was een eenpersoons jachtvliegtuig van de US NAVY (USN) dat was ontworpen voor operaties vanaf vliegdekschepen. Het ontwerp van deze jager met zijn zeer kenmerkende afgeronde deltavleugel was afgeleid van een op het einde va de Tweede Wereldoorlog buitgemaakt vliegtuigontwerp. De Skyray was voor zijn tijd een zeer modern toestel, maar werd slechts in geringe aantallen gebouwd. Het had daarom ook maar een korte operationele levensduur en is daarom ook nooit daadwerkelijk bij gevechtsacties betrokken geweest.

Deze bouwdoos van Tamiya in schaal 1/48  ziet er verzorgd uit, met een mooie illustratie op het deksel. Bij het openen van de doos komen er drie zakjes met onderdelen tevoorschijn en een zakje met decals. Na het openen van de zakjes heb ik de onderdelen even in een warm sopje gelegd om ze te ontvetten. Terwijl de onderdelen droogden heb ik rustig het bouwproces doorgenomen.

De bouw
Ik ben met de cockpit begonnen. Eerst werden de onderdelen netjes losgeknipt of –gezaagd, daarna met een vijltje en een schuurpapiertje ontdaan van bramen. Na het lijmen van de onderdelen kon er geschilderd worden. De cockpit heb ik met een airbrush voorzien van Aqua Color van Revell, kleur zwart 36302 met een beetje antraciet 36109. Deze verf droogt snel, dus kon ik meteen door met het schilderen van de instrumentenpanelen. Sommige knopjes heb ik rood gemaakt met Revell karmijnrood 34136. Er was ook nog wat geel nodig, maar mijn Tamiya potje bleek uitgedroogd. Ik had nog een flesje Magic Color C 120. Dat is haast net zo dun as water. Het verven moest een paar keer herhaald worden. Het Pastel Blue is Model Color blauw, nr .70901 063. Tenslotte is de cockpit heel licht gedrybrushed met Revell Eisen nr. 36191. Het is zo gedaan dat je het net ziet.

De schietstoel is geverfd in Revell Mittelgrau 36143 met een druppel zwart. De zitting werd gemaakt van Milliput. Na uitharden werd dit geverfd met Model Color Lime Green Nr. 70827 077. De stoelriemen heb ik gemaakt van bladlood dat om een fles wijn zit. Dat zie je haast niet meer, tegenwoordig wordt meestal aluminiumfolie gebruikt. De cockpit stond nu klaar om geplaatst te worden. De binnenkant van de rompneus werd zwart gespoten.
Tijdens het drogen van de cockpit was ik begonnen met het lijmen van de droptanks, de vleugeltips en het kielvak. Daarna werden deze gelijk met de ophangpunten en de rakethouders gespoten met Tamiya X2. De wielkasten werden ook gelijk meegenomen.
De rakethouder werd donkergroen gespoten met Tamiya XF61 en de strips met XF16. De rakethouders werden vastgehouden door een omgebogen paperclip in de gaatjes te steken.

Vervolgens werd de cockpit in de neussectie geplaatst en aan de romp gelijmd. Hij bleek aan de bovenkant niet goed aan te sluiten. De naden heb ik opgevuld met Milliput en Greenstuff van Citadel. Dat droogt snel en is makkelijk te schuren.
Ook bij de vleugelvoorrand bleef je een naad zien, dus die heb ik ook opgevuld met Green Stuff. Gelukkig hoeft niet de hele voorrand te worden gevuld. Een deel valt weg achter de slat die uitgeschoven kan worden gemonteerd.
Vervolgens heb ik het kielvlak en de vleugeltips vastgelijmd. De vleugeltips werden met een extra stukje styreenplaat vastgezet. Tijdens het passen bleek dat er weinig houvast was voor de lijm en ze mogelijk heel snel konden afbreken.
Toen kwam ik erachter dat ik vergeten was de neus te verzwaren met lood. Er was nog een kleine opening achter de cockpit waardoor ik nog wat loodballetjes kon doen. Anders had ik een staartzitter gehad!

Het verfwerk
Ik ben begonnen met het spuiten van schaduwlijnen.
Nadat de cockpitkap was geplaatst en afgeplakt werden de onderkant en de uiteinden van de vleugels gespoten met Insginia White. De droptanks weren meteen meegenomen. Er waren drie dunne laagjes nodig voor ik tevreden was. Beter een paar keer dun dan een keer dik! Nadat de boel rustig was gedroogd werd de bovenkant gespoten met Model Master Gull Gray FS36440.
De volgende stap was het afplakken van de vleugels voor een randje Aluminium, XF16 van Tamiya. Toen alles droog was ben ik begonnen met het inwassen van de paneellijnen van het vliegtuig. Dat heb ik met waterverf gedaan. Als het droog is kun je het zo afvegen, waarna de verf in de naden blijft zitten.

Vervolgens werden de decals aangebracht. Hierbij gebruikte ik Super Sol en Set. De staart werd ook meteen gedaan. Je schrikt als je ziet wat er met een decal gebeurt. Hij gaat helemaal kreukelen. Na een paar uur zie je dat het toch weer goed komt. Helaas trokken de walkway decals op de romp niet helemaal strak, er bleven een paar rimpels over. Daar heb ik toen wat zwart pigment poeder op gedaan, net achter de rimpels. Met een kwast heb ik daarvan wat vuilstrepen getrokken.
De decals op de droptanks waren lastiger dan ik dacht, want ze sloten niet echt aan. Aan de voorkant bleef een naad over. Zeker als je met Set en Sol werkt willen decals snel gaan scheuren. Ik heb het maar zo gelaten en heb ik de naad met een beetje Tamiya X4 blue opgevuld Je moet goed kijken om het te zien.
Tijdens het drogen van de decals vond ik het nodig om de onderkant toch nog een keer te spuiten met Insignia White. Het is hierbij makkelijk om een PVC pijpje in de uitlaat te steken om het model vast te houden. Dan hoef je niet aan het model zelf te zitten met alle gevolgen van dien.

Daarna heb ik de uitlaat geschilderd met Tamiya X10 Gunmetal, gemengd met een beetje Tamiya X4 blue.
Ik was bijna vergeten in de vleugel de gaten voor de ophangpunten voor droptanks en raketten te boren. Gelukkig was ik op tijd en kon alles wat onder het vliegtuig hoort, worden vastgelijmd. De wielen heb ik een klein beetje geschuurd, zodat het lijkt alsof de banden een beetje plat zijn. Het model staat zo goed op de grond en is nu af.

Dit is voor mij de eerste keer dat ik een bouwverslag maak. Het is best lastig om de juiste woorden te vinden, dus petje af voor de mensen die dit mooi kunnen omschrijven.

 

Bouwverslag: Andre den Boer

Oktober 2014

58