3713

 

 

 

Saab Viggen JA37 C/D 

Merk: Tarangus

Schaal 1/48
Prijs: ca. € 70,-

 

IMG 4131

Als alles mee zit, dan verschijnt in december 2014 eindelijk de reeds lange tijd aangekondige Saab Viggen in 1/48 van Tarangus.

Bij het openen van de doos valt direct op dat deze goed vol zit en dat het plastic van een andere kwaliteit is dan we van de voorgaande uitgaves van Tarangus gewend zijn. Waar de Saab Lansen en de Saab Safir waren gemaakt van een wat harder glanzend plastic, dat veel leek op het materiaal van de kits van onder andere Special Hobby, ziet het plastic er hier totaal anders uit. Het is enigszins te vergelijken met uitgaves van Kitty Hawk, gemaakt van een iets zachter plastic en met goede details op alle oppervlakken.

Als we de kit verder bekijken dan valt het op dat de onderdelen zodanig opgedeeld zijn, dat er bij latere uitgaven van deze kit makkelijk meerdere versies gemaakt van kunnen worden. Zo zitten er al twee cockpits bij, twee schietstoelen (voor een eventuele tweezitter) en twee staartvlakken. Ook de rompdelen zijn dus zodanig opgedeeld dat er door toevoeging van een enkel gietraam met andere onderdelen, zo een andere versie te maken valt.

In deze uitgave zitten acht grijze gietramen en één transparant gietraam. De onderdelen zien er allemaal scherp gegoten uit en er zijn op het eerste gezicht geen oneffenheden te zien. Ook de markeringen van de uitstoters, ten gevolge van het spuitgietproces, zijn zo weggewerkt dat ze over het algemeen uit het zicht vallen als het model gebouwd is. Door het opdelen van de kit in diverse secties, zal het wel enige precisie vereisen om het model netjes te bouwen en een kleine afwijking kan doorwerken in de rest van het model.

Aan bewapening is er alleen het Oerlikon kanon mee geleverd dat zich in een pod onder de romp bevond, daarnaast zijn er twee brandstoftanks mee geleverd.
Normaal gesproken werd er ook niet met verdere bewapening gevlogen omdat door de luchtweerstand van de wapens de vleugels konden beschadigen. Echter, de toevoeging van enkele wapens had de kit wel compleet gemaakt. Zeker op airshows was de Viggen wel te zien met wapens op de pylons.


Bij deze uitgave zitten vier decal-opties, waarvan één in het splinterschema en twee in het latere grijze schema.
De bijgevoegde opties zijn :
1. Saab Ja37C Viggen, F-4 Wing toestel 38 (splintercamo)
2. Saab Ja37D Viggen F-16 Wing toestel 49 (laatst afgeleverde Saab Viggen)
3. Saab Ja37D Viggen F-16 Wing, toestel 49 (later schema met zwarte cijfers en zonder grote cijfers op de vleugels)
4. Saab Ja37C Viggen F-17 Wing, toestel 39. (overall grijs met zwarte neus)

Alles bij elkaar ziet deze kit er erg goed uit en ik ben dan ook erg benieuwd hoe hij bouwt. Daar ga ik de komende weken ook achter komen.

REVIEWER:  Niels Dol    van FLEVO DECALS

November 2014 op de IPMS NL website

ALSO CHECK OUT IPMS NL Viggen WALKAROUND here....

 =========================================================

 english

This announced 1/48 kit of Tarangus of the Saab Viggen kit will appear in December 2014.

Upon opening the box we immediately notice that it is full and that the plastic is of a different quality than we are used to the previous editions of Tarangus. Where the Saab Lancen and Saab Safir kits were made of a harder shiny plastic that resembled the material of the kits like those of Special Hobby, this plastic is totally different. It is somewhat similar to kits of Kitty Hawk, made of a softer plastic and with good details on all surfaces.

In this kit edition there are eight grey sprues and one transparent sprue. All parts look sharp and there are no signs of ejector pin marks in visible locations.

Looking further at the kit, it is clear that the components are divided in such a way that with possible future releases, easy different Viggen variants can be issued. Adding a single new sprue can do this as there are already two cockpits, two ejection seats (for any two-seater) and two vertical tails in the sprues. Due to the set up of components some carefull assemby is required to avoid misalignment and non-symmetry.

Regarding stores and armament in this 1/48 kit, there is only the Oerlikon gun in a pod under the fuselage. Also there are two fuel tanks. Normally the Viggen was not flown with full loads of armament but some extra stores would be welcome and are a bit missed. 


This kit has four decal options: for one in the splinter scheme and in the later gray Viggen schemes.
Markings are for:
1. Saab Viggen Ja37C , F-4 Wing ,  aircraft no 38 (splintercamo scheme)
2. Saab Viggen Ja37D , F-16 Wing, aircraft no 49 (last delivered Saab Viggen)
3. Saab Viggen Ja37D , F-16 Wing, aircraft no 49 (later scheme with black numbers and without large numbers on the wings)
4. Saab Viggen Ja37C , F-17 Wing, aircraft no 39. (overall gray with black nose)

All in all this kit looks very promising; I am looking forward to find out how building the kit will be.

REVIEWER:  Niels Dol    of FLEVO DECALS

November 2014 published on this IPMS NL website

 ALSO CHECK OUT IPMS NL Viggen WALKAROUND here....