academy-b24d-1692

Model: Consolidated B-24D Liberator

Merk:  Minicraft / Academy  # 1692  (uitgave jaar 1991)

Schaal: 1/72

De Consolidated B-24 Liberator is een bekende bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel varianten gemaakten en deze kit is voor een B-24D. Wel heeft deze kit een aparte neus, wellicht voor een latere uit te brengen kit als B-24H of B-24J. Dit model heeft ongeveer 130 onderdelen en fijn ingegraveerde panellijnen. Het onderstel ziet er goed uit en de vormen lijken goed. De wielbakken zijn ook bijvoorbeeld heel netjes. Er zitten hier en daar wel wat lastige ejector pin-marks (uitdrukpennen).

In deze kit zitten decals voor "The Goon", een kist van de 14e USAAF AF die vloog bij Kunming in China. Hoewel de box art toont een koepeltje toont, heeft deze kit een doorzichtige plastic paneel en dat is correct voor dit schema.De decals zijn erg dun en doorschijnend. Vervangen is beter. 

Zowel open als gesloten bommenruim is mogelijk. In het ruim kunnen vier rekken met bommen worden geplaatst. Sommige van de bommen in mijn kit had gebroken of incomplete vinnen. Vergeet niet voldoende neusgewicht aan te brengen en er is weinig ruimte.

Wees voorzichtig bij het verwijderen van kleine onderdelen zoals de canonnen; de dikke sprue maakt het lastig ze te verwijderen. De cockpit bevat de noodzakelijke delen maar het  instrumentenpaneel heeft geen detail en geen decal. Schilderen van de instrumenten of een reserve decaltje is dus nodig. Er zitten hier en daar wel wat lastige ejector pin-marks (uitdrukpennen). Monteer het onderste paneel  No. 33 eerst aan één romp helft. De staart turret past niet heel goed, dus wat vijlen is nodig. Het monteren van de machinegeweren is zowiezo lastig. Wat bijtrimmen is nodig.

De vleugel montage is eenvoudig, maar er zijn diepe ejector-pinmarks in het landingsgestel en sinkholes in de vleugel. Vullen dus.  De motoren zijn voldoende gedetailleerd, maar de achterkanten van de propellerbladen zijn niet scherp. De montage van de staart aan de romp is lastig omdat de pasvorm slecht is.

Recht uit de doos gebouwd zal deze Minicraft / Academy kit er prima uitzien maar een beetje bouwervaring heb je wel nodig. Met nieuwe decals kan het een mooi indrukwekkend B-24D model worden.

Kijk voor B-24 info in het  boekje "Squadron / Signal B-24 Liberator in action". Ook hier op de IPMS NL site is een mooie B-24 walkaround

 

IPMS NL webredactie / M. de Vreeze

oude recensie 1991