hasegawa-avenger-72-box

model: GRUMMAN  TBF/TBM-1C  Avenger

merk: Hasegawa  (kit no AP33)  (later in talloze ander dozen uitgebracht door Hasegawa...)

schaal:    1/72

Uitgebracht maart 1996
Dit model heeft ongeveer 62 onderdelen.

De Grumman Avenger van de US Navy behoeft nauwelijks introductie als de belangrijkste torpedo bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog met meer dan 10.000 gebouwd. Grumman bouwde de TBF, en de divisie van General Motors de vergelijkbare TBM.

hasegawa-avenger-72-part

De Hasegawa kit voor een TBM/TBF-1C lijkt goed voor wat betreft afmetingen. Het model is eenvoudig maar wel met een bijna-perfecte pasvorm, verzonken paneel lijnen en het basis interieur heeft voldoende detail.

Dit maakt het model ideaal voor beginners. Kit decals zijn voor 2 US Navy toestellen van VC-17 en VC-19.

hasegawa-avenger-72-scheme

De bouw gaat eenvoudig en voorspoedig. De motorkap vraagt wat schuren voor een passing zonder plamuur. De romp-vleugel verbinding is netjes. De grote kap is een onderdeel. Wil je het open zetten, dan is zagen met een fijne zaag nodig. Het glaswerk lijkt dan wel een beetje te dik. Het torpedoruim is vrij basic en de koepel heeft weinig details.

Het meeste werk is nog het afplakken van de vele ramen voordat het model geschilderd of gespoten wordt.  Er zijn talloze kleurenschema's met aftermarket decals mogelijk.

hasegawa-avenger-72-inter

Literatuur: Squadron Signal "In action"  TBF Avenger en de IPMS NL Avenger Walkaround!

 

Superdetail bouwers kunnen meer interieur detail aan brengen, er zijn genoeg aftermarket setjes ook apart te koop. Maar dit is een prima model ook voor beginners en is een van de beste Avnger modellen op deze schaal 1/72.

IPMS NL Webredactie / M. de Vreeze

 oude recensie 1996