1476

mach2-rb57-1

GENERAL DYNAMICS RB-57F

MERK: Mach 2
SCHAAL 1/72

PRIJS: circa fl. 65
Uitgebracht eind 1997

Vroeger moest je voor een 1/72 RB-57B met die enorme vleugel een Canberra B-57 ombouwen met een vacuform set voor de romp en vleugel. Het Franse MACH 2 heeft nu een spuitgiet model uitgebracht van de RB-57F op schaal 1/72 , een Amerikaans spionagevliegtuig uit de Koude Oorlog.

Het MACH 2 model bevat 67 nogal ruwe onderdelen. De details zijn er wel maar er zitten gietnaden in en randen zijn niet allemaal gelijk en netjes gegoten. De oppervlakken zijn ook ruw en moeten geschuurd/ gepolijst worden.De inlaten is ook een gedoe het netjes te krijgen.

De bouwhandleiding is erg rudementair en de onderdelen zijn ongenummerd. Dat is bij de kleine delen lastig en een heel gepuzzel. Ook de plek van de onderstelpoten is vaag. Er zijn nauwelijks aanduidingen voor de kleuren.

mach2-rb57-2

Het model is nogal ruw in de mallen gegoten en het ene deel past vaak niet netjes aan een ander deel. Schuren en plamuren! Ook zitten er dikke uitdrukpennen. De cockpitkap is ook erg ruw met pitjes, dit is een beetje te verbergen door hem in Future te dopen. 

Nu zijn  veel RB-57F kisten metaalkleurig... dus u raadt het al.... dat schuren geeft krassen en dat moet allemaal haarfijn met polijstmiddel worden weggehaald. Een dikke grondlaag grijs is ook nodig om mee te beginnen daarna.  Kleuren aanduidingen zijn vaag: het lijkt metaal met glans witte wingtippen. Ik denk dat het cockpit interieur mid-grijs is.

Tot overmaat van ramp houden de decals ook niet over. Beter is deze te vervangen door andere, wellicht bij elkaar zoeken van MicroScale setjes en decals uit de Italeri B-57 kit halen. De zwarte walkway lijnen moeten we zelf maken...

Conclusie: Dit model geeft de mogelijkheid een imposante USAF RB-57F te maken maar wat een klus om het netjes te krijgen. Alleen geschikt voor gevorderde modelbouwers! 

IPMS NL Webredactie

mach2-rb57-3