1607

pavla-pirate-1

Model:   VOUGHT   F6U-1  PIRATE

Merk: Pavla

Schaal: 1/72

Model uitgebracht eind 1997 voor circa fl. 20,-. (ik vraag me trouwens af of de andere kit van ADMIRAL/ AZ niet ook dezelfde mal is!).

Pavla kennen we van de vele detail setjes maar ze hebben ook wat modellen uitgebracht. Dit model heeft ongeveer 75 onderdelen van plastic, een vacu kap met een reserve , decals en wat foto-ets.

Toen de straalmotor nog in de kinderschoenen stond begon het Amerikaanse Vought met een toestel voor de US NAVY. De F6U Pirate was er in 1946. Het kreeg een eerste soort naverbrander maar het motorvermogen hield niet over. Er werden enige tientallen afgeleverd maar het type was geen succes.

 

De Pavla instructies zijn netjes met 11 bouwstappen , een schema met de onderdelen en nette tekeningen. Het monteren van de foto-ets delen is nogal een priegelwerk en de schietstoel bouw is nogal gepuzzel met al die kleine onderdeeltjes. Verder moet alle flash en naadjes geschuurd worden. Droogpassen en bijwerken waar nodig. Vergeet niet een neusgewicht. De vleugelpassing aan de romp vraagt nogal wat plamuur en de rondingen lopen niet gelijk. Plastic strip en plamuur is nodig. 

Het is niet duidelijk aangegeven in de handleiding, maar de Pirate's tiptanks zitten niet "in het midden" maar iets lager dan de wingtips. Voor het onderstel is het een beetje gokken waar de wielpoten moeten komen en de poten lijken wat te lang. Daardoor staat het model "te hoog" op de poten. Aanpassen dus. Ook de foto-ets deeltjes aan de poten zijn een heel gepriegel.

De cockpitkap is van vacu en netjes (met een reserve). Het uitknippen is altijd even lastig met uitlijnen en het dopen van de kap in FUTURE geeft een wat netter resultaat.

Het schema is voor US NAVY Fed. Standard FS 25042 Gloss Sea Blue en bij de romp naverbrander zit een metaalkleur. De decals zijn erg dun en een beetje doorschijnend.

 

Conclusie: een leuke kit die wat werkt vraagt maar je krijgt zo wel een vroege US NAVY jet in je modelbouw collectie.

IPMS NL Webredactie / Meindert de Vreeze

pavla-pirate-2