1496

yumo-super-galeb

Model:   SOKO G-4 Super Galeb

Merk:   YuMo

Schaal: 1/72

Model uitgebracht eind 1998 voor circa fl. 25

Onderdelen:  57 in plastic met decals

De Joegoslavische Super Galeb van SOKO vloog in 1978 en leek sterk op de Hawker Hawk trainer. Het werd ook uitgerust voor grond-aanval en al werd het niet in grote aantallen gebouwd, het werd zelfs aan Birma (MyanMar) verkocht.  In 1994 werden tijdens de Balkan oorlog een 4-tal Servische kisten neergeschoten door  USAF F-16's.

Yumo is een Joegoslavische kit producent, en deze kit heeft donker grijze onderdelen. Over het algemeen  zijn ze netjes gegoten, maar er is wat flash en krimpdeuken. Het plastic is wat zacht. Liefhebbers van kleine luchtmacht zullen Yumo's decals en schema's waarderen: Joegoslavische (meerdere versies), de Bosnisch-Servische en Birmese! 

De bouwhandleiding heeft 4 pagina's en geeft ook kleuren aan met Federal Standard en Humbrol verf. De decals zijn mooi van PROPAGTEAM met meer dan 140 decals inclusief stencilling. Ze zijn ietsje doorschijnend en dat is jammer. Maar ook voor de cockpit zijn er decals en het ziet er dan netjes uit.

De cockpit zelf is wat basic en de kuip is te breed! Deze past niet tussen de romphelften.

De romp helften passen beter als de ruwe antennes weggehaald worden en later vervangen door plastic card. The cockpitkap is 1 stuk en ziet er wat gek uit, de stoelen passen er niet onder en het past niet achteraan de "spine". De stoelen onderaan inkorten helpt hier en ook de kap aan de onderranden wat afschuren. Alternatief is zelf de kap open zetten natuurlijk maar dan is zagen nodig. De stoelen zelf zijn niet eens onaardig met opliggende riempjes (PAVLA heeft een resin setje met stoelen). Het interieur is grijs maar de Birmese kisten lijken een "MiG" achtig gifgroen interieur kleurtje te hebben.

De inlaten passen niet best, dat vraagt schuren en plamuren. De romp-vleugel verbinding is wel weer redelijk maar vraagt ook wat plamuur / "putty.  De uitlaat moet uitgelijnd worden, anders zit ie niet in het midden. De pylons onder de vleugel met de rocket pods en tanks vragen ook wat pas- en schuurwerk. Een aparte grote gun pack onder de romp kan er ook onder. Verder nog de ontbrekende antennes aan de staart aanbrengen.

De kleuren worden aangegeven voor ieder schema en lijken correct. De Birmese kist is groen FS34079 en lichtblauw aan de onderkant.

Conclusie: een apart model voor de liefhebber en met wat "ervaring" is dit Super Galeb model zeker te bouwen. Het model is tegenwoordig vrij zeldzaam.

 

Reviewer: Meindert de Vreeze

Referenties:  Air Forces Monthly (9/90, 1/91, 12/92 en 12/93), en Air International (12/85 en 4/94).