fiat br20 italeri 143

FIAT BR 20 / M

MERK: ITALERi

SCHAAL: 1/72

Prijs: FI 22,50. (in 1992)

Kitnummer:  #143   (eerste doos al in 1972 ??)

Soort: Spuitgiet.

Voor: Beginners met enige ervaring.

Schaalnauwkeurigheid: Goed.

Gelijkenis: Goed.

Aantal onderdelen:      88.

Versies: 2

Passing van de onderdelen: Uitstekend. Alleen de cockpitkap moet aan de onderzijde ongeveer 1 mm worden afgeschuurd, om een vloeiende overgang te krijgen naar de romp.

Bouwbeschrijving: van het "exploded view" type. Deze brengt je in 5 duidelijke tekeningen naar een voltooid model. Bij stap 3 moet gekozen worden uit de 1 mogelijke versies, de -20 of de -20M. Opletten: indien voor de Japanse versie wordt gekozen, is alleen de -20 mogelijk. De Italianen en Duitsers hebben met beide versies gevlogen.

Schilderinstrukties: Drie redelijk duidelijke schema's voor 4 verschillende toestellen. Had van mij iets duidelijker gemogen, want wat zou er achter de motoren zitten? Op de zijaanzichten nemen deze een aardig deel van de rompneus weg. Er worden geen FS nummers of andere aanwijzingen gegeven over te gebruiken verftypes. De kleuren worden gewoon in klare taal aangegeven (en wel in 7 talen).

Decals: Van redelijke kwaliteit en voor 4 verschillende toestellen.

Conclusie: Een goede kit voor een redelijke prijs. Er zijn geen kunstgrepen nodig om hier een goed model van te maken. De enige aanpassingen die mi. noodzakelijk zijn, zijn het uitboren van de uitlaten en het aanbrengen van een draadantenne.

 

Referenties:

Aircraft of WW2.

Italiaanse vliegtuigbouwers -Lekturama.

Regia Aeronautica, deel 1 en 2 - Squadron Signal series.

REVIEWER: R. BUDDE

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1992-2