fiat cr32 supermodel

FIAT CR-32

MERK: SUPERMODEL

SCHAAL: 1/72

Prijs: Fl 17,50 (in 1992)

Kitnummer: 10-009

Soort: Spuitgiet.

Voor: Gevorderden.

Schaalnauwkeurigheid: Redelijk.

Gelijkenis: Goed.

Aantal onderdelen: 54.

Passing onderdelen: over het algemeen redelijk. Punt van kritiek is de constructie van de zg. struts. ipv. de gebruikelijke pen-gat verbindingen heeft Supermodel gemeend ipv. gaatjes bultjes op de connectiepunten te moeten maken. Tussen deze bultjes moeten dan de struts gezet worden. Een goed resultaat is te bereiken met veel schuurwerk, als de constructie goed is uitgehard. De onderdelen 16 t/m 19 (de korte struts van de rompneus naar de bovenvleugel) passen van geen kant, en moeten vervangen worden door stretched sprue.

Detaillering: Redelijk. Instrumentenpaneel is aanwezig. (een must bij open cockpits). Stuurknuppel ontbreekt, dus zelf maken.

Bouwbeschrijving: Niet erg duidelijk. Er zijn onderdelen waarvan de plaats globaal wordt aangegeven. Zonder goede referenties is het model niet makkelijk exact naar het grote voorbeeld te bouwen. De rekken met onderdelen staan op de tekening afge- beeld met nummers. Op de rekken zelf ontbreken deze. Geschreven aanwijzingen alleen algemeen, in 4 talen (Italiaans, Frans, Duits en Engels). Schilderinstructies: Voor 5 toestellen. Redelijk duidelijk, geen kleurnummers vermeld.

Decals: Voor 5 toestellen, goede kwaliteit.

Opmerkingen: In de kleurenschema's worden de Italiaanse uituoeringen afgebeeld met een zandkleurige ondergrond, met daarop olijfgroene vlekken. Die vlekken zijn niet correct. Dit moet de zgn. “desert dapple” finish zijn. Dit effect is vrij goed te bereiken met de dry-brush techniek.

Conclusie: Op het eerste gezicht ziet het er allemaal erg leuk uit. Een prachtige doos, fraaie tekening er op. Drie versies, veel extra decals. Voor een model met lengte van 10,5cm en een span van 13,5cm is de prijs echter ueel te hoog. Zeker als men naar de kwaliteit ervan kijkt. De extra's die bijgeleuerd worden zijn maar summier, en alleen uoor een kenner te zien. De 3 uitvoeringen verschillen ook in het echt niet veel. Zo is de Quater uitgerust met een extra zandfilter, en de CR-32bis met 2 extra machinegeweren (7,7mm) op de ondervleug- els: Pluspunt voor Supermodel vind ik dat er nu weer eens echt nieuwe modellen op de markt komen. Voor zover ik weet is de CR-32 nog nooit eerder in deze schaal uitgebracht. Gezien de prijs van de modellen vrees ik echter dat het voor een zeer beperkt publiek zal zijn.

 

REVIEWER: R. BUDDE

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1992-2