963

macchi delta2

MACCHI MC.205V “veltro”

MERK: DELTA 2

SCHAAL: 1/72.

Prijs: FI 17,50 (in 1991)

Soort: Spuitgiet.

Schaalnauwkeurigheid: Goed. Het model is 1,5mm te breed en 2mm te kort.

Gelijkenis: Goed.

Aantal onderdelen: 46

Passing van de onderdelen: Dit is waarschijnlijk al een oude kit uit 1973 en de passing een kleine ramp! Na het openen van de doos lijkt het er allemaal aardig uit te zien. Bij nadere beschouwing blijken de onderdelen vol met ragfijne flash en heel veel onverklaarbare bultjes en putten te zitten. Qp de wieldeuren zitten grote uitstoterafdrukken. Deze zijn moeilijk te verwijderen, omdat de deuren zelf vrij dun zijn. Enkele onderdelen bleken vervormd of leken zelfs helemaal niet op wat ze hadden moeten voorstellen. Oa. het instrumentenpaneel en het rompvulstuk achter de propellernaaf.

Detaillering: Redelijk. De klinknagels zijn omgerekend ongeveer 10cm hoog. Schuren dus. Paneellijnen zijn gegraveerd, maar wat te grof.

Bouwbeschrijving: Algemene aanwijzingen in het Italiaans, Frans, Duits en Engels. De eigenlijke beschrijving bestaat uit een negental tekeningetjes die globaal de plaatsing van de onderdelen weergeven. De onderdelen zijn op de tekeningen genum- merd, deze nummering verwijst naar een tekening van de 3 spuitgietramen, waarop de onderdelen ook genummerd zijn. Op de ramen zelf geen nummers. Helaas is de tekening niet helemaal correct en bevinden sommige onderdelen zich op andere plaatsen. Een aardig zoekplaatje.

Schilderinstrukties: Een redelijke tekening voor 5 mogelijkheden. De kleuren gewoon in klare taal aangegeven.

Decals: Had ik gezien de rest geen hooggespannen verwachtingen van , maar deze bleken van zeer goede kwaliteit en zeer uitgebreid. Voor 4 toestellen. Opmerkingen en bouwtips: Het landingsgestel heeft een wat vreemde constructie. De wielen moeten in 2 uitsparingen in de wielpoten vallen. Ze krijgen dan wel een heel vreemde stand. Oplossing: bij de uitsparingen de poten afsnijden en afvlakken.

Wielen daaronder vastlijmen, de poten op de wielnaven en weer in model brengen met plasticplaat of iets dergelijks. De vleugelconstructie is volgens het Hellersysteem. De vleugelstand is dan bijna altijd goed, maar bij dit model sluit de boven- zijde van de vleugels niet op de romp aan. Derhalve veel vul- en schuurwerk. Bij het verzamelen van gegevens en foto's van het origineel bleek dat er nog een vijfde versie te maken was. Dit type heeft nl. ook gevlogen bij de Luftwaffe in Italie en wel bij JG77.

Conclusie: Door de slechte passing en de summiere bouwbeschrijving nu niet direct een aanrader voor beginners. Ook de prijs is wat hoog. In mijn ver- zameling mocht hij echter niet ontbreken.

Referenties: Aircraft of WWII.

Italiaanse vliegtuigbouwers- Lekturama.

Regia Aeronautics, deel 1 en 2- Squadron/Signal.

Macchi MC202 in Action- Squadron/Signal.

 

REVIEWER: R. BUDDE

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1992-2