970

polikarpov 153 smer

POLIKARPOV 1-153

MERK: SMER

SCHAAL: 1/72.

Prijs: FI 7,95 (in 1992)

Soort: Spuitgiet, lijkt her-uitgave Heller kit en later ook Hasegawa kit??

Voor: Beginners en gevorderden.

Schaalnauwkeurigheid: Goed.

Gelijkenis: Goed.

Aantal onderdelen: 33. 

Detaillering: De bekende Heller kwaliteit is bewaard gebleven in deze Tsjechische her-uitgave. Het oude Heller model was dan ook een van de latere uit de Heller collectie. Het onderscheid tussen de metalen beplating en de doekbekleding is heel mooi zichtbaar. De uitlaatopeningen in de motorkap moeten worden uitgeboord. De kleine uitlaatpijpen daarna in de gaten aanbrengen. Wie ook de bedrading op deze kleine Rus wil aanbrengen, kan gebruik maken van de reeds voorgeboorde gaatjes in vleugels en romp. Het bedradingsschema echter zal men moeten opzoeken in de oude Heller handleiding.

Passing van de onderdelen: Goed. Men ontkomt hier en daar niet aan plamuurwerk. De tamelijk lastige vleugelvorm/constructie van de echte kist is door de uitgekiende opdeling van de vleugeldelen eenvoudig te bouwen.

Bouwbeschrijving: Tsjechisch, maar duidelijk in de afbeeldingen.

Schilderinstrukties: In de Tsjechische tekst springen de Humbrol nummers er aangenaam uit. De kleuren tekening doet de rest.

Decals: Moot een versie, een Rus uit 1941.

Opmerkingen: De Polikarpov 1-153 mas een belangrijk toestel in de overgangsjaren van de dubbel- naar de eendekkers. Winder snel dan de kleine 1-16 laagdekker, maar veel wendbaarder. Zo werd deze kleine jager ook nog in z'n nadagen met redelijk succes ingezet tegen de veel geavanceerder tegen standers van de Luftwaffe. Het Heller model was een van die schitterende uitgaven die 'anders dan de andere' en van goede kwal- liteiet, menig liefhebber naar de winkel deed Snellen. Dat Smer de mallen opnieuw heeft benut, is dus toe te juichen. Op deze manier zijn al meer Heller kits opnieuw beschikbaar gekomen. Deze Polikarpov is een van de betere!

REVIEWER: WIM DE JONG (+)

GEPUBLICEERD PIM 1992-2