1211

bloch 152 smer1.bloch 152 smer2

BLOCH MB 152

MERK: SMER

SCHAAL: 1/72.

Prijs: Fl 7,95.

Soort: Spuitgiet, is heruitgave Heller.

Foor: Bouwers met enige ervaring.

Schaalnauwkeurigheid: Redelijk.

Gelijkenis: Redelijk.

Aantal onderdelen: 37.

Passing van de onderdelen: Redelijk. De verbinding romp-vleugel heeft nogal wat plamuur nodig en ook de staartvlakken dienen met de nodige zorg te worden gemonteerd anders maken ze een te grote hoek tov de romp. Er moet ook wel wat 'flash' worden verwijd- erd, met name bij de motorkap.

Detaillering: voor een oude Heller her-uitgave kit uit de jaren '60 heel redelijk, fijne opliggende lijntjes en een wat grove weergave van de stofbespanning van de roervlakken. De cockpit is, op een eenzaam pilootfiguurtje, geheel leeg en ook de wielbakken ontbreken. Het landingsgestel is in uitgeveerde toestand weergegeven en dient dus rigekort te worden.

Bouwbeschrijving: Deze laat aan duidelijk niets te wensen over. Hoewel in het Tsjechisch is zij zeer goed te volgen. Tov. de vroegere Heller beschrijving is het een duidelijke verbetering. Een belangrijk onderdeel is echter vergeten, de motor van de Bloch stond 2.30 graden naar bakboord t.o.v. de langs-as. Dit wordt in de beschrijving niet vermeld. Schilderinstrukties: Zeer duidelijk. Uoor slechts een versie maar wel met een gekleurde driezijde aanzicht en Humbrolverf nummers. Deze tekening geeft ook de grootste fout van de kit aan, de vorm van hoogte- en richtingsroeren. Heller heeft deze des- tijds onjuist weergegeven en Smer heeft het ongecorrigeerd over genomen. De schilderinstrukties geven de juiste vorm aan.

Decals: Maar een versie, de eenheid is mij niet duidelijk. Ze komen wat flets over waardoor ik ze niet heb gebruikt.

Opmerkingen: Dit Bloch model van Smer is geen nieuw model maar een heruitgave van een Heller model, uitgebracht einde 60’er jaren. Het model heeft de tand des tijds goed doorstaan maar kan met de hedendaagse uitgaven maar moeilijk meekomen. Hoewel het nogal basaal is en wat extra detail nodig heeft is er zeker iets leuk van te maken. De grootste fout zit'm in de staartvlakken en, vanwege de stofbespanning, zit er niets anders op deze zelf te fabriceren. Afgezien hiervan is het een prime kit.

Referenties:

Een originele Hellerbouwdoos.

Jachtvliegtuigen uit de 2de W0, deel 2.

REVIEWER: ERWIN J.W. STAM

GEPUBLICEERD PIM 1992