1014

 

pzl orlik marfix

PZL-130TP Orlik Turbo

MERK: MARFIX uit Polen

SCHAAL: 1/72

Voor: Gevorderden.

Soort: vacuform.

Kitnummer: ma-003.

Aantal onderdelen: ongeveer 35.

De Turbo Orlik is een met een Pratt & Whitney turbopropmotor uitgeruste Orlik- versie (Poolse trainer), welke met deze motor in de klasse van de PC-9 en Tucano geplaatst moet worden.

De kit: op een stuk plastic zitten ca. 35 onderdelen. De 2 kleine romphelften vallen doorde mooie lijn van het toestelen en de fijne afwerking direct op. De vleugel- en staartvlakhelften bestaan elk uit een boven- en onderzijde. Voorde cockpit zijn een vloer met zittingen en een goede kwaliteit cockpitkap aanwezig (helaas wordt de kap door de opliggende verste- vigingsstrip in tweeen gedeeld, terwijl dit niet bij elk toestel het geval is).

Het moeilijkst te bouwen deel zal het landingsgestel zijn, omdat het allemaal zeer klein is, maar landingsgestel, cockpit en kleurenschema zijn goed beschreven. Het kleurenschema en decals zijn van het toestel dat in Canada is omgebouwd tot Turbo Orlik. Van de voorganger, de PZL 130 Orlik, kreeg ik een vrijwel identieke vacuform toegestuurd. Identiek wat betreft onderdelen en bouwbeschrijving, maar zonder merknaam (waarschijnlijk LINO model). Bij dit model de keuze uit 3 kleurenschema's met bijbehorende decals.

Het resultaat bij beide kitjes is een interessante kleine proptrainer van iets meer als 11 cm lengte. (N.B. dit model was te zien bij de Nationals ‘90)

REVIEWER : Frans Scheve

GEPUBLICEERD PIM 1992