909

junker 88 hobbycraft

Junkers Ju 88A-4

MERK: Hobbycraft

SCHAAL: 1/48.

Prijs: FI 49,95 (in 1991)

Voor: Beginners en gevorderden.

Soort: Spuitgiet.

Uitgave: Najaar 1990.

Schaalnauwkeurigheid: Redelijk (spanwijdte is goed maar het model is ongeveer 1 cm te kort.

Gelijkenis: Goed.

Aantal onderdelen: 119.

Versies: 1.

Jaren heb ik uitgezien naar een goed model van de Ju-88 en eindelijk is het dan zover? Of niet? Allereerst dit: het is een typisch Hobbycraft model, waarmee ik bedoel dat het een tamelijk elementair model is waar het nodige aan moet gebeuren voor wie er prijs op stelt een echt fraaie replika te krijgen. In de bespreking kom ik hier nog op terug.

De onderdelen passen zonder veel problemen. Het feit dat er meerdere versies aan komen is af te leiden uit de manier waarop het model is opgebouwd. Zo zijn het richtingsroer, het cockpitdak, de motoren en de zg. “Bodenwanne" losse onderdelen. Dat maakt het meteen gemakkelijk een paar versies te bouwen. Zo heb ik ipv. een A-4 een D-1 gebouwd. Door bijvoorbeeld de bodenwanne weg te laten kun je een A-6U maken etc.

De bouwbeschrijving is duidelijk, maar bevat een aantal fouten. De meest grove is wel het feit dat in de cockpit de stoel van de radiotelegrafist achter die van de piloot zit en niet achter die van de waarnemer! Door onderdeel C25 te bewerken is dit euvel gemakkelijk te verhelpen. (De ingang voor de bemanning zit niet aan de linker- maar aan rechterkant.) De cockpit is sober en eist nadere detaillering. Een tweede tout betreft de deurtjes bij het staartwiel (C26). Hobbycraft suggereert dat dat 1 onderdeel is terwijl het er 2 zijn. Er zit niets anders op dan het onderdeel door midden te zagen en f link bij te vijlen tot het de vereiste dikte heeft. Dat laatste geldt ook voor andere deuren.

Een ander, wel zeer, vreemd verschijnsel is het ontbreken van gaatjes waar de machinegeweren in passen. Niet moeilijk te verhelpen, maar vreemd is het wel. Vergeet ook niet de gordijntjes aan te brengen die zo typerend zijn voor de Ju 88A-4. Bij de motoren ontbreken diverse klepjes en openingen, maar ook die zijn niet al te moeilijk zelf te maken.

De decals zijn overigens waardeloos en moet u door andere vervangen.

Al met al, zoals gezegd, een typisch Hobbycraft model, waar ik toch wel erg blij mee ben. Met wat geduld en het bestuderen van de nodige documentatie is er beslist een zeer fraai model van te maken. Wat betreft dat laatste beveel ik vooral "Junkers Ju 88 in Action, part 1" aan, dat boordevol schitterende detailfoto's en tekeningen zit. Ondanks de genoemde gebreken verheug ik me nu al op de andere versies die dit jaar uit moeten komen.

Het wachten is nu alleen nog op een dergelijk model op schaal 1/72!

REVIEWER: Jack Didden

GEPUBLICEERD PIM 1992