buckeye matchbox

Model:   Rockwell T-2C/E Buckeye
Merk:     Matchbox ,
Doosnr:  PK-42
Schaal:   1/72

Adviesprijs: Fl 5,95   (in 1989)
Geschikt voor: beginners
Nieuw model: nee, augustus 1987
Schaalnauwkeurigheid en gelijkenis: goed
Aantal onderdelen: 32 in wit en grijs plastic.
Passing: redelijk. Er moet geplamuurd worden tussen vleugels en romp. De luchtinlaten vragen wat vijl- en paswerk alvorens ze netjes gelijk ogen op de romp. De cockpit is goed gevormd, maar heeft een te zwaar frame. Ook hier vijlen en schuren voordat alles voldoende op de romp aansluit.

Detaillering: niet al te veel diepe paneellijnen.
Het cockpitinterieur is simpel, maar de zijconsoles zittn wel in de romp gegoten, hetgeen de afwerking van dit gebied vergemakkelijkt. Het landingsgestel is eenvoudig; het neuswiel is in een deel met de wielpoot gegoten.

Bouwbeschrijving: duidelijk. De trekstangen van het hoofdlandingsgestel zitten echter verkeerd. Het landingsgestel trekt nl. naar de romp toe in. Hoewel niet vermeld, is het goed de neus te verzwaren.

Schilderinstructies: enige onvolkomenheden; het "internationale oranje" op de vleugelpanelen moet ook aan de onderzijde van de vleugels aangebracht worden. De romp is rond de uitlaten niet staalkleurig maar gewoon wit.

Decals: netjes gedrukt in 6 kleuren. Twee versies, een Amerikaan (VT-23) en een Griekse kist. Het wit van de Amerikaanse kentekens schijnt iets door op de oranje panelen. Het lichtoranje van de griekse strepen behoort eigenlijk "internationaal oranje" te zijn.

Conclusie: de gecompliceerde vorm van de romp is goed getroffen. Eenmaal afgewerkt, staat er een goede replica op tafel van een zeer bekende kist, waarvan tot nu toe geen spuitgietmodel te koop was. En dat terwijl toch de meeste carrierpiloten van de US Navy hun eerste deklanding in deze " Tubby Two" hebben gemaakt. Een badkuip voor twee. Zeer aanbevolen, ook als het om dit model gaat.

REVIEWER:    WIM DE JONG

GEPUBLICEERD IN PIM 1989