culver pq14 airmodel

MODEL:   CULVER PQ-14 / TD2C
MERK:     AIRMODEL   
SCHAAL: 1/72
PRIJS: FL 19,95  (in 1990)
Aantal onderdelen: 16 waarvan 1 transparant.

"Culver” ? , Nooit van gehoord, zeker weer zo'n vaag prototype waar er maar 3 van gebouwd zijn" zult u waarschijnlijk denken. Maar van dit toestel zijn er meer dan 2000 gebouwd. Dat het onbekend is gebleven komt doordat het geen gevechtstoestel is.
De Culver werd in 1942 speciaal ontuikkeld om dienst te doen als doelvliegtuig. Na succesvolle testen met een prototype (XPQ-14) werd een proefserie van 75 stuks (YPQ-14A) besteld door de USAAF. Ook deze bevielen goed en er werd een order geplaatst voor 1348 stuks, hiervan gingen er 1201 naar de US Navy (TD2C-1). Later zijn er nog 619 PQ-14B's voor de USAAF gebouwd.

Het model is vrij eenvoudig. De aangegeven 5 gram neusgewicht is te weinig, ik heb de hele neus tot- aan het dashboard vol gepropt (letterlijk!!) met flessenlood en dat is net genoeg om het model op z'n neuswiel te laten staan.

Aan de romp moet flink gevijld worden voordat de vleugel er goed inpast maar verder heb ik geen pro-blemen gehad. Een aantal kleine onderdelen moet men zelf maken maar met de bijgeleverde maatschetsen is dit geen probleem. Er zijn decals voor twee toestellen, een gele PQ-14B van de USAAF en een rode TD2C-1 van de US Navy.

Dit is na de U-10B het tweede zeer goed verzorgd spuitgiet model van de firma Airmodel en ik hoop dat Airmodel nog meer van dit soort interessante modelletjes uit gaat brengen.

REVIEWER: JOHAN DE WOLF

GEPUBLICEERD IN PIM 1990