f 4 fujimi h17

MODEL:  McDONNELL DOUGLAS F-4 BRITISH PHANTOMS
MERK:    FUJIMI 

KIT: verschillende uitvoeringen in diverse dozen, zie hieronder;
SCHAAL: 1/72
PRIJS: CIRCA FL 30,00  (in 1990)

GESCHIKT VOOR: de iets gevorderde modelbouwer, omdat de kit nogal kwetsbare onderdelen heeft.

NlEUW MODEL: oorspronkelijk enige jaren oud, maar Fujimi heeft de mallen die uitstekend waren weer eens nagelopen en vrijwel overal aangepast hetgeen veel werk is geweest. Deze kits bieden de volgende RAF / FAA versies in deze dozen:
H17 - FG-1, 892 Sqd. 'Silver Jubilee', 43/111 Sqd. (low visibility) incl. Navy versie met haken en missiles.
H18 - FGR-2, 56 Sqd. 'Fire Bird', 19/23/92/29 Sqd.
met camerafairing, gunpod en rocketpods.
H19 - F-4K, 767 Sqd. 'Yellow Bird', 700/892 Sqd. verder idem als H17.
H20 - F-4M, 41 Sqd. 'Shark Teeth', 54/6 Sqd. en 228 0CU verder idem als H18.

AANTAL ONDERDELEN: circa 100, met rubber of plastic bandjes (de keuze wordt niet vermeld) en twee cockpitkappen (dicht of open). Keurig ingegraveerde paneellijnen wat een minium aan detailverlies geeft bij plamuren. Alle uitstekende stores en pylons zijn aanwezig, afhankelijk van de gekochte doos. Ze varieeren van de Sidewinder en Skyflash missiles, droptanks, reconnaissancepod, gunpods en rocketpods. Het model is verder normaal opgedeeld met twee romp helften (incl. radome) en een onderplaat voor de vleugel.

SCHAALNAUWKEUR I GHE I D : uitstekend. De vorm van de F-4 Phantom komt goed naar voren en ook de cockpitkap komt goed over. De vleugels zijn van het correcte type met bulten. De motorfairings aan de onderzijde zijn aanwezig en ja hoor, zelfs de inlaten zijn iets groter dan bij de US versies hetgeen aantoont hoeveel zorg Fujimi aan deze kits heeft besteed.

VERSIES:  zeer vele, afhankelijk van de gekochte doos uitvoering met aantrekkelijke kleurenschema's. De uit vier delen bestaande Martin Baker schietstoelen zijn prima. Verder verschilt de fintip onderling bij de kits met RWR antenne. Ook de stabilizers verschillen per kit hetgeen volledig correct is en een bewijs van goede research is. Alle genoemde versies hebben de RR Spey motoren met fairings en de open luikjes bij lage snelheden. Deze zijn verder verbeterd tov. de oudere uitgaven van deze kits.

OPTIES: naast de verschillende varianten zijn er losse kleppen en airbrakes aanwezig, met te openen luikjes en bij de Navy versie ook een uitgeveerde neuswielpoot. Verder verschillen de stores.

PASSING: de passing is goed, maar binnen in de romp bij de vleugelverbinding moeten nog wat dwarsschotjes worden aangebracht en boven de openstaande luikjes in de buik een doosje maken tegen de inkijk. Helaas zitten er nogal wat krimpdeukjes in het model meestal op lastige plaatsen oa. bij de bulten bovenop de vleugel, de losse flaps en de schuinstaande tips. Bij de glimmende en lichtgrijze schema's zijn deze direct zichtbaar, dus plamuren is aan te bevel- en. Na afloop de geschuurde plaatsen polijsten met tandpasta.
BOUWBESCHRIJVING : goede bouwbeschrljving, met goed aangegeven schema's met Britse BSC kleuren. Goede instructies voor de plaatsing van de kleine opschriften.

DETAILLERING : de achtercockpits van de Britse Phantoms zijn onderling verschillend. De FGR-2/F-4M versies hebben een klein knuppeltje achterin rechts naast de middenconsole en geen horizontale sideconsoles, terwijl de FG-1/F-4K een tweede stuurknuppel en vrij normale sideconsoles bevatten. Aanpassen is dus soms nodig. De consoles hebben goede opliggende details en de gewijzigde stoelen zijn uitstekend met achter de voorste stoel ook nog detail in de vorm van klokken. De uitlaten zijn mooi diep en de panelling is zeer fijn.

DECALS: uitstekend, incl. de kleine opschriften. Mooi gecentreerde Britse roundels en diverse losse cijfers voor de serials.

OPMERKINGEN: Fujimi heeft de uitstekende serie Phantoms aangevuld met de Britse versies, met oog voor details en Ook goede leuke kleurenschema's. Breng zelf bij geopende kappen tenslotte de spiegeltjes aan. Jammer alleen van die krimpdeuk jes. Er zitten geen metalen onderdelen bij, maar de prijs is ook stukken lager en gezien de uitstekende detaillering, de volledige set stores en goede decals zijn deze kits dubbel en dwars zijn aanschafprijs waard.

CONCLUSIE: door deze kits zorgvuldig te bouwen en af te werken zijn juweeltjes op de plank te krijgen. Veel succes!!!

REVIEWERS:    MEINDERT DE VREEZE en PETER BOOIJ

GEPUBLICEERD IN PIM 1990

 

Kijk op voor gebouwde modellen op Meindert zijn website hier..... [externe link]