976

hh53 fujimi 72

MODEL:   SIKORSKY HH-53C STALLION
MERK:       FUJIMI S-2
SCHAAL:  1/72
PRIJS:       FL 60.00  (in 1990, best wel veel)


NIEUW MODEL: 2E HELFT 1989
GESCHIKT VOOR: GEVORDERDEN EN ERVAREN BOUWERS.

Versies: 1. USAF, 2. Israelische luchtmacht, 3. Oostenrijkse luchtmacht. Aantal onderdelen: 12 transparent en 118 in grijs plastic. Passing: de onder delen passen uitstekend en zijn goed gegoten, alleen de motoren vragen extra aandacht daar deze uit 7 delen opgebouwd worden. Hierbij moet men goed op- letten dat een en ander goed op z'n plaats zit anders past het geheel niet aan de romp, bij het model heb ik geen plamuur nodig gehad. Schaalnauwkeurigheid: zeer goed, romp heeft de juiste vorm en rotor "hangt ook af". Detaillering: Deze is ook zeer goed, mooie gegraveerde lijnen in het opper- vlak met ribben aan binnenzijde interieur. Mooie dunne antennes ed., goeie rotorkop en zelfs 2 goedlijkende ruitenwissers en een mooie cockpit met heldere kap.
Bouwbeschrijving: is goed en duidelijk in 7 stappen, schilderinstrukties worden alleen voor het uiterlijk gedetailleerd weergeven en jammer ge- noeg niet voor de cockpit en interieur. De Gunze Sangyo nummers en FS nummers kunnen met behulp van de Humbrolkleurenkaart achterhaald worden.

Decals: het decalvel is van goede kwaliteit, ook de kleinste lettertjes tijn te lezen. Het velletje is in vieren gedeeld, 1. het gemeenschappelijke deel voor alle versies, 2.USAF, 3. Israel, 4.0ostenrijk. Ik koos de Oostenrijkse versie, maar tot mijn spijt bleek de roundel niet rood maar oranje gedrukt was. Deze heb ik dus maar zelf rood geschilderd iets wat trouwens geen probleem opleverde, deze Oostenrijkse uitvoering heb ik op de luchtmachtbasis Horsching, nabij Linz gezien.

Opties: voor de amerikaanse en israelische versie zitten er motorfilters en een Flight Refuelling Probe bij, verder zijn extra brandstoftanks bijgevoegd die aan de grote pylons aan de wielbakken be- vestigd worden, hierdoor zijn de lampen van de boordverlichting niet meer zichtbaar maar Fujimi heeft deze ook op de pylons aangebracht!

Opmerking: een zeer mooie heli die zich goed leent voor detaillering van het interieur, al had ik graag gezien dat de laadklep ook scharnierend was gemaakt zoals de klep die naar binnen omhoog klapt. Een kleine stap voor Fujimi is nu de opvolger van de HH-53 de Super Stallion te maken. Deze grootste westerse helikopter verschilt alleen door een 7 bladige ipv. een 6 bladige hoofdrotor en een geknikt stabilo en nog wat kleine details.

Conclusie: een aanrader voor de helifans onder ons. En door het eindresultaat is de prijs het zeker waard.

Rest mij nog de importeur te bedanken voor het ter beschikkingstelling van de kit.


REVIEWER: PETER VOS

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1990

Noot: deze kit is in diverse her-uitgaven uitgebracht met verschillende dozen