923

mig 29 hasegawa k22

Model:    Mikoyan Gurevich  MiG 29   ( NATO codenaam: Fulcrum )
Schaal: 1/72
Merk:    Hasegawa (doos nr K22X "Farnborough")
Prijs:     Fl 27,00

Aantal onderdelen: 70 waarvan 5 transparant.

Als u dacht dat dit de ultime Fulcrum zcu zijn dan zit u er mooi naast. Het model is op de vergrootte richtingsroeren na niet veranderd. De maten van het model zijn dus nog steeds niet correct, het model is veel te klein op schaal en in de verkeerde verhoudingen.
Er zit nu echter wel een Sovjet wapenlast bij. De pylons voor de AA-8 Aphids (nr D4) zijn goed maar die van de AA-10 Alamo zijn te kort. De AA-0 raketten zijn tekort en de vinnen zijn iets te grout. De AA-10's zijn redelijk goed en worden geleverd in twee versies, de SARH versie (met spitse punt) en de II! versie. De brandstoftank is te dik en niet goed van vorm.

De decalsheet is het beste item in deze kit met keuze uit toestellen van de Russische luchtmacht (een vroege versie en de Farnborough versie), een toestel van de Joegoslavische luchtmacht en een van de Indiase Iuchtmacht (no 47 Sqn Archers).
Ook de stencilling is zeer compleet.

De op de tekening aangegeven kleurenschema's zijn niet goed aangegeven. De Indiase, Joegoslavische en Russische machines hebben allen verschillende patronen (de Russen hanteren namelijk niet een standaard patroon), alleen de kleuren zijn gelijk. Ook de aangegeven kleuren vind ik vreemd, de donkere kleur (grijsgroen) moet volgens de tekening uit lichtblauw en roodbruin gemengd worden?
En ik heb op foto's ook niet kunnen ontdekken dat het voorste gedeelte van de canopy transparant rood is.

Conclusie: het blijkt dat de MiG 29 voor de bouwpaketten fabrikanten een moeilijk onderwerp blijft.

Ref.: Air International Vol 35 No 5 nov. 88 (Joego.) , Airforces Monthly april 89 (oa. India) en vele andere luchtvaartbladen

REVIEWER:    JOHAN DE WOLF

GEPUBLICEERD IN PIM 1989

Opmerking: van de MiG-29 zijn de jaren hierna veel betere kits uitgekomen. Begin 2016 heeft Zvezda een hele mooie MiG-29 uitgebracht net als Trumpeter op 1/72.