1171

yak 38 hobbycraft 72

Model:    Yakovlev Yak-38 
Merk:       Hobbycraft
Schaal:   1/72

Adviesprijs: Fl 17,75
Geschikt voor: gevorderden
Nieuw model: ja, sept. '89
Schaalnauwkeurigheid: moeilijk exact vast te stellen, de diverse bronnen verschillen van mening. Voorlopig zou men aan kunnen nemen: lengte 15,24m, spanwijdte 7,32m en hoogte 4,37m. (Het model meet resp. 15,12m, 7,63m en 4,75).

Afgaande op het beschikbare fotomateriaal meen ik, dat de romp te breed is gemaakt. De cockpitkap is bv. afgeplat ipv. rond en het paneel van de inlaat- roosters achter de cockpit is duidelijk te breed. De hoogte klopt niet door de veel te lange wielpot- en en te grote hoofdtuielen (6mm zakken). Dit is te verhelpen en geeft het vliegtuig z'n karakteristieke "zit" terug. Hoofdwielpoten vervangen door eigenbouw. Neuswiel is aan de KLEINE kant!

Gelijkenis tov. het origineel: evoldoende.
Aantal onderdelen: 52 in stug grijs plastic.
Passing van de onderdelen: matig
Detaillering: De hoofdlijnen op romp en vleugels zijn zijn ingegraveerd en netjes gedaan. Niet alle lijnen kloppen met die op beschikbaar foto- en tekenmateriaal: De intakedeurtjes in het paneel achter de cockpit zijn wel gesloten mogelijk, maar zijn fout gegraveerd. Intakedeurtjes en zijkanten luchtinlaat links/rechts ontbreken, ingraveren dus. Cockpitruimte is erg leeg, de schietstoel grof. Een aantal happertjes op de romp is goed gedaan, wel even uitboren. De buik- en rugvinnen die op de latere types voorkomen zijn in de kit aanwezig. Wel tamelijk dik, wat ook voor de andere kleine delen geldt. De raketten zijn onbruikbaar. De klep van de motor achter de cockpit kan geopend worden gemonteerd. De luchtaanzuigopeningen daaronder kunt u beter vervangen door een eigen versie; in de kit zit iets wat er een beetje op lijkt.

Bouwbeschrijving: voldoende. Voor de juiste plaats van de romp- en buikvinnen zal men toch de boeken in moeten, al biedt de tekening redelijk soelaas.
Schilderinstructies: duidelijk vwb. de tekening. De juiste kleuren blijven, zoals bij vele Russische kisten, een moeilijk te achterhalen kwestie. Het foto- en beeldmateriaal kijken is de enige mogelijkheid, want op de bv. de vliegshow Leystad heb ik nog geen Yak-38 gezien!
Decals: simpel, maar voldoende; voor een kist.

Conclusie: niet een accuraat model helaas.

REVIEWER:  WIM DE JONG

GEPUBLICEERD IN PIM 1989