1085

aero 100 kp

Model:     AERO A-100
Schaal:   1/72
Merk:        KP

De Tsjechische modelbouwfirma KP schijnt vastbesloten te zijn om alles mat er ooit in de CSR resp. CSSR heeft gev/logen in schaal 1/72 op de markt te brengen. Aangezien ik me op de Spaanse burgeroorlog heb gespecialiseerd schreef ik ze een paar jaar geleden of ze niet eens de Aero A-101 uit konden brengen. Het antwoord kwam prompt: dat ging niet, aangezien exacte tekeningen ontbraken. Er bestaan firma's die minder scrupules kennen.

Intussen zijn ze nu wel met de A-100 (voor ombouw tot de A-101 helaas ongeschikt) op de proppen gekomen.

Correct? Vooropgesteld dat mijn tekeningen kloppen beslist wel. Sterke punten van het model: een goede bouwbeschrijving (gedateerd 1987, wat produktiemoeilijkheden doet vermoeden), een paar interessante details en aandacht voor de boordwapens (losse MG trommels).

Typisch KP eigenlijk, net als de zwakke kanten: hoogglans decals en - bij zo'n groot toestel toch wel storend - ook hier weer een oppervlakteprofiel dat geen recht doet aan de linnen bekleding, die in de box-art nou juist zo schitterend gewelfd is weergegeven. Ook zijn de vleugelstijlen te dik. Toch is deze 26ste telg uit de KP serie een welkome aanwinst.

Wie overigens documentatie zoekt over de Tsjechische luchtvaart hoeft geen snelcursus Boheems te gaan volgen. In de DDR is bij de Berlijnse uitgever "Transpress - Verlag fur Verkehrswesen" in 1987 een heel aardig werkje verschenen: Tschechoslowakische Flugzeuge van Hans-Joachim Mau . Compleet van 1918 tot heden, met drie-aanzichttekeningen en nogal wat gekleurde zij-aanzichten.

REVIEWER :  GUUS GONGRIJP

GEPUBLICEERD IN  PIM 1989