1043

po 2 camonet

Model:    Polikarpov U-2 / Po-2
MERK:   " Camonet " 
Schaal:    1/72
Prijs:        FI 10,00 (excl.verzendkosten vanuit het buitenland)

Aantal onderdelen: 87 waarvan 3 transparant Dit is een model dat vele mensen aan kan spreken omdat de Po-2 lange tijd in vele versies bij vele landen in dienst is geweest. De laatste van de ongeveer 40000 geproduceerde toestellen kwam in 1955 in Polen van de band. De eerste vlucnt vond plaats in januari 1928. In de tweede wereldoorlog was dit toestel het werkpaard van de Russische troepen en werd het voor elk denkbare taak ingezet. Ook in Korea is dit vliegtuig gebruikt om met nachtelijke verrassings aanvallen de Amerikaanse troepen uit hun slaap te houden. Meer vreedzame taken van de Po-2 waren oa. sproeivliegtuig en ambulance. Zelfs vandaag de dag zijn er nog vliegwaardige exemplaren in dienst bij sport vliegclubs en kort geleden had men er een kunnen zien in de film "High road to China".

Het model doet sterk denken aan dat van KP maar het bevat een groot aantal extra onderdelen voor in totaal 4 versies. Dit zijn de standaard versie met wiel en of ski's, een versie met gesloten cockpit voor VIP transport, een ambulance versie met op elke vleugel een cabine voor een gewonde en een versie met drijvers (hiervan zijn alleen een aantal prototypes gebouwd).

De onderdelen zijn scherp gegoten en er is weinig tot geen flash te bekennen.

De detaillering is redelijk en de transparante onderdelen zijn van goede kwaliteit. De passing van de onderdelen is redelijk goed.

Het decalvel bevat Russische sterren, Poolse roundels en 6 maal het cijfer 1 maar dit alles is niet erg bruikbaar doordat het nogal rafelig (Hobbycraft) op een witte ondergrond is afgedrukt.

Referenties: Scale Models maart '85, Aircraft Modelworld juni '86, Ilustrovana Historie Letetvi nr. 4 met oa. Aero L-39 Albatros,  Polikarpov Po-2

REVIEWER:   JOHAN DE WOLF

GEPUBLICEERD IN PIM 1989