junkers g24 veb

MODEL:   Junkers G 23/24
MERK:     VEB Plasticart
SCHAAL:  1/72

Sinds enkele jaren is de duitse luchtvaartpionier Hugo Junkers in de DDR herontdekt. Tenslotte bouwde hij in de jaren '20 ook voor (en in) de Sovjet Unie en is hij later door de nazi’s onteigend. Bovendien stond de fabriek in Dessau.
Dat heeft nu ook geresulteerd in een 1/72 model van de driemotorige G 23/24 - de precieze aanduiding blijft onmogelijk - uitgebracht door het Volksbedrijf Plasticart in Zschopau (DDR).

Het geheel met zijn aluminiumkleurige, transparante en zwarte onderdelen, een kleine 100 in totaal, maakt een goede indruk, al zitten er wel fouten in.

De merkwaardige spitse metalen propellers zijn toegepast bij Junkers toestellen, maar standaard waren conventionele houten luchtschroeven . Wat het interieur betreft is er geen recht gedaan aan de fraaie Bauhaus-stoelen. Ernstiger is dat er in mijn kit (een van de eerste, dus wie weet) in de bovenvleugel storende putjes zitten. Het de dikte van de vleugelachterkant zou Prof. Junkers het ook beslist niet eens zijn geweest.

Door de golfplaatstructuur is dat helaas amper te verhelpen. Toch is het een imposant model van een belangrijk verkeersvliegtuig, waar men anders niet aan zou komen. Het is overigens gebaseerd op een toestel van de tweede of derde bouwserie, terwijl de bijgeleverde transfers voor een Zwitserse en een Zweedse uitvoering merkwaar dig genoeg bij machines van de eerste serie horen, die een iets kleinere spanwijdte hadden.

Ook de drie toestellen voor de ” Nederlandsche Wereldverkeers-Maatschappij” waren waarschijnlijk van de eerste serie.

Ik betaalde hier in de DDR 14,50 mark voor het model. Dat betekent dat men niet alleen in kwaliteit, maar ook in prijsstelling aardig snel begint in te lopen op het Westen….

REVIEWER:   GUUS GONGRIJP

GEPUBLICEERD IN PIM 1989