me262 revell 04119

MODEL:   Messerschmitt Me 262 A-1a

MERK: Revell (doos nr. 04119)

SCHAAL: 1/72

PRIJS: fl 7,50

NIEUW MODEL: Ja, zomer 1997;

GESCHIKT VOOR: zorgvuldige beginners en gevorderden;

AANTAL ONDERDELEN: 53 in lichtgrijs- en 3 in glashelder polystyreen;

AANTAL VERSIES: 1;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: perfect: alle afmetingen zijn exact;

GELIJKENIS: uitstekend, de complexe vormen van de romp zijn zeer goed weergegeven. Enige zwakke puntjes zijn de wat te dunne inlaat conussen en de iets te schuin neerwaarts gerichte kanonuitsparingen;

DETAILLERING: Uitstekend: zeer fraaie fijne inliggende lijntjes aan het oppervlak, uitstekend cockpitinterieur met opliggende instrumenten, wijzertjes op de meters, mooi voetenstuur en dito stoeltje met opliggende riemen. Zowel binnen als buitenkant van de cockpitkuip zijn van fijne details voorzien, evenals de aangrenzende rompwanden. Verder zeer fraaie wielpoten en wielen, de details op de velgen zijn zelfs mooier en scherper dan van de True Details resin wielen. Het is voor het eerst dat ik natuurgetrouwe 'zwevende' uitlaatkegels in een 1/72 Me 262 model aantref.

PASSING: Uitstekend: alles is zo nauwkeurig gemaakt dat het zuigend past, onderdelen zijn volgens paneellijnen opgedeeld, let op dat de naden dus niet geheel weg mogen vallen. De romp-vleugel overgang is een meesterwerkje. Ook detaillering van onderdeelhelften sluit perfect aan. Het past zelfs zo goed dat bij het monteren bedachtzaam met lijm moet worden omgegaan: lijm bijvoorbeeld eerst de vleugel onderhelft tegen de romp, daarna de motoren onder de vleugels en pas daarna de bovenhelften van de vleugels. Dat beperkt de kans op lijmvlekken of niet exact aansluitende delen.

BOUWBESCHRIJVING: Zeer goed, 10 pagina's met een overzicht van de rekken, 20 duidelijke en foutloze bouwstappen en een tweetal schilderschema's.

SCHILDERINSTRUCTIES: Uitstekend, zowel Revell nummers en mengrecepten als RLM nummers. Tijdens de bouw geven de bekende vlaggetjes de juiste kleuren aan. In de schilderschema's staan in een 4-zijden schema en aparte tekeningen van de binnenkant van elke motorgondel zowel schilderschemas als decalposities aangegeven;

DECALS: Mooie set voor een tweetal kisten van de basis Lechfeld, een van Erprobungsjagdgruppe 2 (dec.'44) en een van WGr. 21 III./JG 7, (mrt'45). Helaas geen swastika's, wel veel kleine service opschriften waarvan zelfs het lettertype correct is. De centrering van twee van de kleuren op mijn setje was niet geheel zuiver, verder lijkt mij het blauw van het embleem van JG 7 wat te donker.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: De cockpitkap is uit een stuk en vertekent aan de bovenkant nogal. Wie al die cockpit details zichtbaar wil houden, koopt er maar beter een Falcon vacuform cockpitkapje bij (helaas zit er nog geen Me262 cockpitkap in de Squadron reeks).

OPMERKINGEN: Na een 'koude start' met de niet foutloze Spitfire in deze serie, heeft Revell met deze Me 262 nu dus een echte klapper. Zowel

GELIJKENIS, detaillering en passing zijn perfect en dat voor een zeer bescheiden prijsje! Plamuur is bij het bouwen overbodig, behalve voor het glad maken van twee kleine krimpdeukjes op de wortels van de motorgondels. De uitwerpdeukjes in de banden van de hoofdwielen lijken ook wat plamuur nodig te hebben, maar vallen bij juiste montage weg achter de wieldeuren. Het ziet er naar uit dat Revell meer Me 262 varianten gaat maken: sporen van een tweezitter en een fotoverkenner zijn in deze doos al te vinden.

CONCLUSIE: Absoluut het mooiste en beste Me 262 model op deze schaal. Bovendien is deze Me 262 kit slechts een derde van de prijs van een Hasegawa Me 262, ongelofelijk!      

REVIEWER:  Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1998-4

 

Tip: kijk ook bij de IPMS Nederland Me-262 Walkaround