ah64 revell 04031

MODEL:    AH-64D Longbow Apache

MERK:        Revell (doos 04031)

SCHAAL:   1/144

PRIJS:        fl 7,50

NIEUW MODEL: neen, nieuwe heruitgave van Dragon model; GESCHIKT VOOR: Beginners en gevorderden;

AANTAL ONDERDELEN: 59 stuks totaal: 58 licht grijs, 1 helder glaswerk;

AANTAL VERSIES: 1 in beschrijving, 2 in onderdelen;

SCHAALNAUWKEURIGHEID: Goed, alle maten binnen 0,5mm;

GELIJKENIS: Goed voor AH-64A/B, onjuiste 'gondels' langs romp en dito romp onderkant voor AH-64D;

DETAILLERING: Goed, fijne oppervlaktedetails, zowel op- als inliggend. Dragon's gebruikelijke zombies in de cockpit.

PASSING: Na het wegwerken van wat flash, uitwerppenbultjes en andere kleine oneffenheden: goed. Lijn de rotorbladen zorgvuldig uit en gebruik een gradenboog of geodriehoek om de 55' hoek van de staartrotors te bepalen;

BOUWBESCHRIJVING: Goed, 11 duidelijke stappen, een hele verbetering t.o.v. Dragon's enkele tekening. Toch wat aanbevolen afwijkingen: monteer de canopy in stap 1 tijdens het aan elkaar lijmen van de romphelften, want dat op z'n plaats klikken in stap 5 krijg ik niet zonder schade voorelkaar. Plak in stap 1 ook meteen de rompbodem (deel 11) onder de romp, zodat de naden kunnen worden weggewerkt voordat kanon, wirecutter en wielpoten in de weg zitten.

SCHILDERINSTRUKTIES: Goed. De juiste kleur voor de romp is trouwens FS.34086 en geef de ruiten (ditmaal helder i.p.v het gebruikelijke bruine Dragon tintje) een dun laagje transparant blauw;

DECALS: Zeer goed, goed gedrukt op glasheldere matte film en zelfs compleet met service stencils en opschriften voor de Hellfire raketten. Het serienummer is voor een AH-64D. Jammer dat er geen KLu decals bij zitten!

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: de openingen van de transmissiepods (delen 25 en 26) rond maken met 1,2mm boortje, spleten in de uitlaten met zaagje open maken, koelgat in de voorkant van de transmissie van de staartrotor opensnijden (zie box-art). De bevestigingspunten van de schokdempers van de hoofdwielpoten tussen de canopy en de gondels toevoegen (schokdempers horen door de gondels heen te steken). Naast de meegeleverde wirecutters op de canopy (aan de linkerkant) en onder de romp horen er ook nog twee aan de wielpoten te zitten en een tamelijk ingewikkeld frame rond het kanon, zie voor goede foto's Verlinden Lock On nr.13. Eventueel de zombies uit de cockpit frezen en de cockpit naar smaak aankleden. Verder kunnen er naar hartelust piefjes en palletjes worden toegevoegd, want een echte Apache zit vol met handgrepen, opstapjes, sensors, enz.

OPMERKINGEN: Dit is een her-uitgave van Dragon's AH-64A/B kit. Aan het plastic is niets gewijzigd: geen grotere 'gondels' langs de romp en geen bollere romp onderkant, het is dus nog steeds een AH-64A/B en geen D! Wel heeft Revell de bouwbeschrijving en de decals verbeterd. Net zoals bij de vroegere Italeri uitgave zijn alle Dragon opties bijgeleverd, dus er is keuze tussen een A (rotor mast 31) of een B (rotor mast 38+39).

CONCLUSIE: Vergeet die 'D' op de doos en maak er een A of B type van. Het is een prima kitje, nu met betere bouwbeschrijving en uitstekende decals.      

REVIEWER:    Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 1998-4

ah64 revell 04031 i